24. april - 6. juni 2004 Sophia Kalkau. Modtager af årets Astrid Noack Legat.

Astrid Noack Legat til Sophia Kalkau
Yngre billedhugger modtager eftertragtet legat

Lørdag den 24. april modtager den 44-årige billedhugger Sophia Kalkau årets Astrid Noack legat ved en reception på Holstebro Kunstmuseum. Samtidigt åbnes en udstilling med 5 af Sophia Kalkau’s markante værker fra de seneste 5 år.

Sophia Kalkau er ikke blandt de mest kendte danske billedkunstnere. Det hænger måske sammen med, at hun insisterer på, at det er kunstværket som kunstværk, og ikke omstændighederne omkring dets præsentation, der er det vigtigste for hende som kunstner. Kunstværket som begivenhed har ikke hendes interesse - hendes værker vil være kunst og ikke alt muligt andet.

Hendes skulpturer isolerer sig fra verden og begivenhederne. De lukker sig omkring sig selv og handler i stedet om forholdet mellem objekt, billede, rum og fortælling. Men netop fordi de insisterer på at skille sig ud, kommer de til at handle om det, der er kunstens inderste kerne – det der gør kunst til kunst, og adskiller det fra alt muligt andet. På den måde kommer de til at gøre en forskel.

Sophia Kalkau’s værker er ikke højtråbende – snarere stille og tyste. De er lavet i hvidtmalet træ, der er behandlet, så de får en meget fin og sart overflade, der på én gang gør dem svævende og uhåndgribelige og samtidigt materielle og urokkelige. De adskiller sig fra rummet, men glider samtidigt ind og bliver en del af det.

Sideløbende med sit billedkunstneriske virke, der bl.a. har omfattet ca. 20 udstillinger siden 1993, er Sophia Kalkau forfatter af kunstteoretiske værker og små prosastykker. Desuden har hun siden 2002 været medlem af Akademirådet, der er Statens rådgiver i kunstneriske spørgsmål.

Når Sophia Kalkau den 24. april modtager Astrid Noack Legatet træder hun ind i den lange række af markante danske billedhuggere, der siden 1956 har modtaget legatet. Fra 1983, hvor legatoverrækkelsen har fundet sted på Holstebro Kunstmuseum, har legatmodtageren fået tilbudt en udstilling på museet.

Udstillingen med værker af Sophia Kalkau kan ses frem til den 6. juni – tirsdag til fredag kl. 12-16 og i weekenderne kl. 11-17. Der er i forbindelse med udstillingen udsendt en lille folder med tekst om Sophia Kalkau’s værk og fotos af enkelte værker.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til undertegnede på museets telefon nr. 9742 4518 eller på ph@holstebrokunstmuseum.dk. Sophia Kalkau’s egen hjemmeside kan besøges på www.kalkau.dk og vil man læse eksempler på hendes prosastykker kan det findes på www.statsbiblioteket.dk/Standart/2000-5/SophiaKalkau.html