18. januar - 12. april 2004 Glasss

Vinterens og forårets store udstilling på Holstebro Kunstmuseum er ”Glasss”. Her præsenteres omkring 130 pragtstykker af 10 af de bedste, danske kunstnere, der arbejder med glas. Det er første gang, at et dansk kunstmuseum i en så omfattende udstilling viser samtidsglas med det formål, at give et bud på de væsentligste tendenser - i et i øvrigt forholdsvis nyt kunstnerisk virkeområde.

Tidligere hørte kunstnerisk glasfremstilling hjemme i industrien, men med de små glasovne, der blev udviklet i begyndelsen af 1960’erne, flyttede en stor del af den kunstneriske produktion ud i langt mindre og kunstnerstyrede glasværksteder. Udviklingen startede i USA, og i 1970’erne blev de første spæde skridt taget i Danmark af keramikeren Finn Lynggaard. Og fra 1990’ernes start kan man begynde at tale om et egentligt dansk ’studioglas’-miljø.

Det er billedkunstneren Atila, der har beskæftiget sig indgående med glas i mange år, der har valgt udstillingens 10 kunstnere. Han har primært udvalgt værker, der minder om genkendelige brugsting som fade, skåle, krukker og vaser. Men kigger man nærmere efter, er de mere som skulpturer eller objekter. Som Atila formulerer det, kan objektet ”… ligne en vase, der er jo hul foroven, men bare tanken om at sætte en blomst i, er absurd eller endog umulig”.

Udstillingen viser et øjebliksbillede af dansk ’studioglas’, hvor kunstnerne arbejder i fri, skulpturel form med udgangspunkt i det funktionelle. Den viser 10 meget forskellige kunstnere, der er fascineret af forskellige aspekter ved glasset og som bruger forskellige teknikker. Fælles for dem er talentet, glæden ved materialet og en kunstnerisk eksperimenteren med form og farve, der peger fremad.

Næsten alle udstillede værker er nye, nogle endda lavet specielt til udstillingen. Der vises omkring 130 værker på udstillingen, der kommer til at fylde det meste af museet. De deltagende kunstnere er Marianne Buus, Lene Bødker, Steffen Dam, Trine Drivsholm, Rikke Hagen, Micha Maria Karlslund, Pipaluk Lake, Tobias Møhl, Stig Persson og Line Gottfred Petersen.

I forbindelse med udstillingen udgives bogen ”Glasss” realiseret med generøs støtte fra Augustinus Fonden, Danish Crafts, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Knud Højgaards Fond og A.P. Mortensen og hustrus Legat. Bogen indeholder bl.a. små 50 farvegengivelser af udstillede værker, artikler af udstillingens kurator, Atila og af kunsthistorikerne, Bente Scavenius og Jørgen Schou-Christensen samt biografiske noter om kunstnerne – i alt 128 sider. Pris 99 kr.

Udstillingen vises 16. maj - 4. juli 2004 på Sophienholm, Lyngby Tilbage