27. august - 30. oktober 2005 INGE LISE WESTERMAN - Understrøm

Lørdag den 27. august åbner udstillingen ”Understrøm” med nye malerier, litografier og skulpturer af Inge Lise Westman på Holstebro Kunstmuseum.

Udstillingen viser 12 store malerier – de fleste er 2 x 3,5 meter. Malerierne har titler som ”Bølgen”, ”Understrøm”, ”Havstjerne” og ”Sort Sol”. De tager alle udgangspunkt i en iagttagelse og fortolkning af naturen og den verden, der omgiver os.

Malerierne kan både ses som mikroskopiske gengivelser af væv og molekylestrukturer, som næroptagelser af bølger der slår mod strandbredden eller som billeder af fjerne galakser og stjernehobe. Hun skildrer det største i det mindste – og det mindste i det største.

Naturens elementer danner – hvad enten det er molekyler eller stjerner – overordnede strukturer. Og det samme sker i udstillingens malerier. Her samler maleriets enkelte elementer – farvestænk og penselstrøg – sig til større, overordnede maleriske strukturer, der på den ene side afspejler naturens lovmæssighed og skønhed, som når stærene laver ”Sort Sol” i den Sønderjyske marsk, og på den anden side viser os naturens vilkårlighed og gru, som når Tsunamiens kæmpebølger skyller mennesker og huse væk.

Udstillingen viser også eksempler på Inge Lise Westmans arbejde som billedhugger. Hendes skulpturer vokser ud af og supplerer maleriet. Det kan være en fugl fra maleriet ”Sort Sol”, der bliver til en gipsskulptur, eller det kan være et farvestænk, der åbenbarer sig som en 3-dimensionel planktonkugle. Men én enkelt skulptur gør det ikke – Inge Lise Westman gentager det enkelte skulpturelement mange gange og bygger på den måde en overordnet struktur op, der bliver lige så vigtig som den enkelte skulptur.

På udstillingen viser Inge Lise Westman også 10 unika litografier, som hun lavede på det grafiske værksted i Thorshavn i 2004. I én lang, hektisk arbejdsproces udførte hun i alt 100 litografier, alle som unika-tryk, hvor hun overførte sin oplevelse af det dramatiske, færøske landskab til det grafiske medie.

Inge Lise Westman’s kunst har altid haft en inderlig og dyb respekt for naturens store kredsløb og har været optaget af den betydning, vi og vores liv har for dette kredsløb. I sine værker skildrer hun naturens mangfoldighed og viser, at hver ting og fænomen i naturen har sin egen skønhed. Men gennem skønheden viser hun samtidigt, hvor utrolig sårbar naturen er. Dermed rummer hendes billeder også en kritik af den måde, vi i det det moderne industrisamfund bruger og misbruger naturen på.

Panteisme er måske de ord, der bedst kan beskrive den holdning til naturen og livet, som Inge Lise Westman giver udtryk for gennem sine værker. Panteismen betragter det guddommelige som værende overalt i naturen – fra det mindste til det største. Derved bliver naturen besjælet og ukrænkelig.

I sine malerier, litografier og skulpturer viser Inge Lise Westman os det store i det små og det små i det store. Hendes værker appellerer umiddelbart til ren æstetisk nydelse. Men samtidigt udfordrer de, med deres stærke optagethed af sammenhængen og skønheden i naturen, til fordybelse og eftertanke.

Holstebro Kunstmuseum har erhvervet 2 af udstillingens billeder – ”Havstjerner” (2002-03) og ”Understrøm – i bevægelse” (2005). De to malerier vil komme til at indgå i et spændende samspil med de værker af John Olsen, som Holstebro Kunstmuseum i forvejen ejer en betydelig samling af. Begge kunstnere er naturforbundne og er samtidigt betydelige grafikere. John Olsen har herudover gennem mange år koncentreret sig om skulpturer og installationer, hvor Inge Lise Westman har fokuseret på maleriet.