9. marts - 30. april 2006 Alberto Giacometti - Paris sans fin

I marts 2006 er det 40 år side Alberto Giacometti's "Kvinde på kærre" blev opstillet i Holstebro. Det markeres på forskellig vis af Holstebro by. Også Holstebro Kunstmuseum bidrager til fejringen med en ophængning af Giacomettis store grafiske serie "Paris san fin".

Alle kender Giacomettis karakteristiske skulpturer. Men at han også var en fremragende maler og grafiker, er måske mindre kendt. Holstebro Kunstmuseum ejer hele Giacomettis grafiske hovedværk "Paris sans fin" - en serie litografier der består af 84 blade.

I serien - der er udført i årene 1958-65 - fastholder han, i en lang række umiddelbart lette og fragmentariske skitser, sit indtryk af Paris, som han levede det meste af sit liv i. Serien kan ses som en skildring af et døgn i kunstnerens liv - fra den sene morgenmad på fortovscaféen, over arbejdet i atelieret til deltagelse i det hektiske natteliv.

Giacometti var en af det 20. århundredes store kunstnere, og han fik også stor indflydelse på dansk kunst i 1930'erne. Sonja Ferlov havde i 30'erne atelier i et hus ved siden af Giacometti,s atelier, og de udviklede et livslangt venskab. Også Ejler Bille blev introduceret til Giacometti, hvilket resulterede i, at den store franske kunstner udstillede på liniens udstilling i København i 1937. Tilbage