2007

15. september - 11. november 2007 Skralle & Kladde i Figurland - 100 året for Henry Heerups fødsel

Holstebro Kunstmuseum fejrer 100-året for Henry Heerups fødsel
Den 4. november er det 100 år siden kunstneren Henry Heerup blev født. Det fejrer Holstebro Kunstmuseum med udstillingen ”Skralle & Kladde i Figurland”.

Værker af Henry Heerup
Udstillingen viser ca. 26 malerier og skulpturer af Henry Heerup, hvor børnene Ole og Nanna, hustruen Mille, moderen Sera og Heerups haver er i centrum.

Familien i centrum
Børnene er vigtige motiver i Heerups kunst, og udstillingens centrale tema. Heerup portrætterede dem allerede som nyfødte, og man kan følge deres opvækst i udstillingens malerier og skulpturer. Ole let genkendelig på de runde briller, og Nanna som den altid smilende pige.

Også hustruen Mille bruger Heerup som motiv. Hun optræder også i flere af de udstillede værker – både konkret som børnenes mor, men også mere symbolsk som madonna og elskerinde.

Med til familien hørte også Heerups mor Sera. Hende var Heerup meget nært knyttet til, og udstillingen viser malerier, hvor Heerup har skildret hende som en mild og varm kvinde, med nær kontakt til børnebørnene.

Heerups børn har sammensat udstillingen
Udstillingen er arrangeret af Heerup Museum i Rødovre. Her har man bedt Heerups 2 børn – maleren Ole Heerup (f. 1934) og væveren Nanna Hertoft (f. 1936) – om at udvælge de billeder af deres far, som har haft betydning for dem i deres egen kunstneriske karriere.

Også værker af Mille Heerup, Nanna Heerup og Ole Heerup
Udstillingen viser også værker af Mille Heerup, der havde sin egen kunstneriske karriere som væver. Og malerier af Ole Heerup (f. 1934) og vævninger af Nanna Hertoft (f. 1936). Ikke for at drage paralleller mellem forældrenes og børnenes kunstneriske udtryk. Men for at vise det univers, der var rammen om og inspirationskilde til børnenes egen kunstneriske arbejde.

Skralle & Kladde i Figurland
er udstillingens titel. Men den er også titlen på en børnebog, som Heerup lavede til Ole og Nanna i 1942. Den indtager en central placering i udstillingen. I bogen bliver Heerup til en indianerhøvding, der tager børnene med til det fantastiske Figurland, hvor kunsten er frisk og skraldet det pureste guld. Her kigger ”Bedste” og naboens kat forbi, mens børnene leger mellem skulpturer og modne hyldebær.

Bogen har været i Heerup-familiens eje siden 1942, og har aldrig før været præsenteret offentligt. Men i forbindelse med udstillingen er den blevet trykt og udgivet.

Udstillingsåbning
Udstillingen åbnes lørdag den 15. september kl. 15.00 af leder af Heerup Museum i Rødovre Anni Lave Nielsen. Ved ferniseringen vil Nanna Hertoft læse op af sin fars tekster

Arrangementer i forbindelse med udstillingen:

Heerup og symbolerne - omvisning
Lørdag den 22. september kl. 14
Omvisning i Heerup-udstillingen for børn og voksne.
Ved kunstformidler Peter Haarby.

Skralle & Kladde i Figurland
Onsdag den 3. oktober kl. 19.30
Omvisning i Heerup-udstillingen ved Anni Lave Nielsen – leder af Heerup Museet i Rødovre.
I samarbejde med Folkenuniversitetet.

Omvisning i Heerup-udstillingen
Lørdag den 6. oktober kl. 14
Omvisning i Heerup-udstillingen ved kunstformidler Peter Haarby.
Arrangement i samarbejde med Kend din region/kend dit museum.

Heerups Have
mandag den 15. - fredag den 18. oktober hver dag kl. 13-15.30
Efterårsferie projekt for børn.

Et år med Henry
Onsdag den 17. oktober kl. 19.30
Med udgangspunkt i Jens Jørgen Thorsens film fra 1965 ”Et år med Henry” viser kunstformidler Peter Haarby rundt i udstillingen.

Heerup og plakaten
Onsdag den 31. oktober kl. 19.30
Heerup også lavede mange plakater. Peder Stougaard, leder af Dansk Plakat Museum i Århus, fortæller om denne ikke så kendte side af Heerups kunst og om plakaten som kunstart.
I samarbejde med Folkeuniversitetet.

Heerup Collace
Søndag den 4. november kl 15.-16.30.
En poetisk og musikalsk hyldest til Henry Heerup ved forfatter Eske Mathiesen. Et festfyrværkeri af tekster skrevet af blandt andet Henry Heerup, Asger Jorn, Eiler Bille, H.C. Andersen, Jens August Schade, Poul la Cour fremført af Eske Mathiesen og Asger Schnack krydret med musiske indslag ved Judy Ryslander.
Arrangementet foregår på Henry Heerups fødselsdag. Tilbage