27. januar - 9. april 2007 Glasss 2007

’Glas’ bliver til ’glasss’ med en forførerisk tungehvislen, når Holstebro Kunstmuseum viser dansk unikaglas.

Lørdag den 27. januar åbner Holstebro Kunstmuseum udstillingen ”Glasss 2007”, der præsenterer 13 af de bedste danske kunstnere, der arbejder med glas.

Da Holstebro Kunstmuseum i 2004 viste udstillingen ”Glasss”, gav det genlyd – ikke kun blandt publikum lokalt, men også i fagkredse nationalt og internationalt. ”Glasss” var den første større udstilling på et dansk kunstmuseum, der satte fokus på unikaglas.

Siden er der sket meget. Udstillingen i 2004 resulterede i en hidtil uset opmærksomhed omkring unikaglas, og den banede vejen for mange af de unge, danske kunstnere der arbejder med glas – også internationalt. Så det har været oplagt at arrangere en efterfølger til udstillingen. Både for at fastholde og styrke unikaglassets position som kunstnerisk medie, men også for at vise publikum, hvad der er sket på området siden manifestationen i 2004.

Det er igen billedkunstneren Atila, der i samarbejde med museet har udvalgt udstillingens 12 kunstnere. Der vises værker af høj kvalitet, hvis emotionelle, visuelle og sanselige fascinationskraft, er fascinerende. Men hvor udstillingen i 2004 viste værker, der tog afsæt i det funktionelle, f.eks. fade, vaser og skåle, er udvælgelseskriterierne denne gang både bredere og snævrere.

Bredere, fordi udstillingen vil vise den store spændvidde, glasset som materiale har. Her er både det lette, lysende, transparente, og det fortættede, organiske, voluminøse og voldsomme. Kendte teknikker som blæst, støbt og koldt glas bliver vist om side med nye og eksperimenterende teknikker, der tilfører materialet nye muligheder.

Snævrere, fordi udstillingen også vil vise, at glas rummer nogle kunstneriske muligheder og oplevelser, som er unikke for lige netop det materiale. Derfor fokuserer udstillingen på værkernes skulpturelle og sanselige kvaliteter, og på at de udstilles som serier, hvor gentagelse og variationer over en grundform eller en grundteknik går igen. På den måde signalerer udstillingen, at glas skal tages alvorligt som et selvstændigt kunstnerisk medie på linie med andre kunstneriske medier.

At der sker en spændende udvikling på glasområdet i disse år, kan man se af listen over de 12 kunstnere, der deltager i årets udstilling. Der er 4 gengangere fra udstillingen i 2004, nemlig Lene Bødker (f. 1958), Pipaluk Lake (f. 1962), Tobias Møhl (f. 1970) og Stig Persson (f. 1960).

De resterende 8 kunstnere er nye, og flere har først for nyligt færdiggjort deres uddannelse. De 8 nye er Stine Bid-strup (f. 1982), Armen Georgens (f. 1978), Marie Worre Hastrup Holm (f. 1971), Pernille Braun Jørgensen (f. 1978), Dorte Gylling Kreutz (f. 1971), Per-René Larsen (f. 1949), Christina Rivett (f. 1975) og Tora Urup (f. 1960).

Næsten alle udstillede værker er nye, flere lavet specielt til udstillingen. Der vises omkring 110 værker på udstillingen, der kommer til at fylde næsten hele den nye museumsbygning.
I forbindelse med udstillingen udgives et katalog på 128 sider med en tekster af kunsthistorikeren, ph.d. stipendiat ved Danmarks Design Skole Louise Mazanti. Desuden vil der være farvegengivelser af ca. 50 udvalgte værker samt omfattende biografier over de deltagende kunstnere.

Når udstillingen slutter på Holstebro Kunstmuseums flyttes den til Det Danske Kunstindustrimuseum i København, hvor den vises over sommeren 2007. Tilbage