2009

11. juli - 1. november 2009 Klang og rytme – form og ornament. Anna og Erik Thommesen.

Det er to store kunstnerpersonligheder, Holstebro Kunstmuseum mindes, når museet de næste måneder viser værker af billedvæveren Anna Thommesen (1908-2004) og billedhuggeren Erik Thommesen (1916-2008). De blev respektive 95 og 92 år gamle, og var inden for hvert sit område blandt deres generations betydeligste udøvere.

Anna & Erik Thommesen havde deres rod i 1930ernes avantgardistiske danske kunstmiljø, hvor de var aktive både som udstillere og i den kulturpolitiske debat.

Anna Thommesen arbejder todimensionalt med billedvævning, hvor ornament og farvens klang danner et geometrisk mønster, der er symmetrisk både om den lodrette og vandrette akse. Samtidigt henter hun ofte sin inspiration fra naturen og landskabet.

Erik Thommesen arbejder derimod tredimensionalt, og hans inspiration har altid været den rytme og bevægelse, der er i det oprejste menneske. Men udgangspunkt i denne rytme hugger han formen ud af træblokken.

Men trods de forskelle, som billedvævning og billedhugning har, har de to kunstnere også meget til fælles. De arbejdede begge abstrakt, og var begge inspirerede af fremmede kulturers kunst.

Anna og Erik flyttede sammen i 1939 og blev gift året efter. De første årtier levede de med tre børn under yderst vanskelige vilkår. Begge havde en stærk karakter og ville ikke gå på kompromis med deres kunst. Kun få private samlere interesserede sig for deres værker. Men i 1960erne forbedredes deres situation med voksende salg bl.a. til museer og store udsmykningsopgaver.

Under krigen var de aktive kommunister, men de forlod partiet sidst i 1940erne på grund af udviklingen i Sovjetunionen og den hjemlige kommunistscene.

Erik Thommesen var fra 1944 med i Høstudstillingen, og han udstillede på de to store COBRA-udstillinger i 1949 og 1951. Også Anna Thommesen gæsteudstillede hos Koloristerne og Linien II sidst i 1940erne.

I 1951 brød Erik Thommesen med det stærkt avantgardistiske COBRA, og blev medstifter af Martsudstillingen. Her søgte medlemmerne det traditionsforbundne og omdrejningspunktet var mennesket og naturen. Snart blev Anna Thommesen også medlem.

Kunstpolitiske var Anna og Erik Thommesen særdeles aktive og Erik Thommesen var en ivrig skribent, der med kronikker og essay helt op i en sen alder skrev om tidens æstetiske og kunstkritiske tendenser holdt op mod, hvad han anså for at være de store linjer i kunstens historie.

Holstebro Kunstmuseum erhvervede sine første skulpturer af Erik Thommesen i 1965. Senere fulgte køb af det første tæppe af Anna Thommesen. Museet har fulgt de to kunstnere siden og løbende erhvervet af dem. I dag er museets samling af de to kunstnere landets største og mest repræsentative.

Anna & Erik Thommesens liv var flettet ind i hinanden. Derfor vises udstillingens i alt 67 værker, der dækker de to kunstneres virksomme årtier, i et samspil. Udover billedtæpper og skulpturer vises også akvareller og tegninger af de to kunstnere. Tilbage