24. september - 30. december 2011 Psych-Out. Psykedelisk samtidskunst

Udstillingen er blevet forlænget til og med 30. december - vær opmærksom på
åbningstider i forbindelse med jul og nytår.

Den psykedeliske kunst, med dens vildvoksende ornamentik og stærke farver, er blevet en kendt reference for 1960’ernes alternative ungdomskultur, og denne kunst har i høj grad været med til at præge vores forestillinger om årtiets utopiske idealer.

Det 20. århundrede har været kendetegnet ved en strøm af store omvæltninger. Skal man fremhæve en periode i tiden efter Anden Verdenskrig, hvor udviklingen var fortættet og hvor forandringens vinde blæste særligt kraftigt, har 1960’erne og især årtiets sidste år en særlig aura. Her søgte ungdomskulturen at bane andre veje end dem, deres forældre på forhånd havde fastlagt, og i det til tider voldsomme opgør blev moral og samfundets indretning søgt omdefineret.

Med ethvert opgør følger en ny æstetisk virkelighed. 1960’erne var ingen undtagelse, og en række betydelige kunstneriske udtryksformer voksede frem. Ungdomsoprøret vendte sig for en stor del væk fra det rationelle og autoritære samfund, og satte i stedet legende, irrationelle og eksperimenterende ideer og former i centrum. Den kunst der kom ud af det, og som var inspireret af den psykedeliske oplevelse frembragt af hallucinogene stoffer, er den vi kender som psykedelisk kunst. Den endte i øvrigt som så mange andre kulturelle fænomener med hurtigt at blive mainstream og mistede dermed sit kritiske potentiale.

Ungdomsoprørets har stadig stor betydning i dag. Og da en række yngre, danske kunstnere gennem de sidste år har ladet sig inspirere af 1960’ernes psykedeliske kunsts stærke farver, slyngede arabesker og optiske illusioner, har Holstebro Kunstmuseum med udstillingen Psych-out villet belyse hvordan den psykedeliske kunst og kultur på ny er blevet aktuel.

Udstillingen viser værker af kunstnerne Anders Brinch, Christian Finne, Christian Vind, Ida Kvetny, Krista Rosenkilde, Jens Robert Jørgensen, Joachim Koester, Jonas Phil, Julie Nord og Trine Boesen. De ti kunstnerne udgør ikke en gruppe. De har vidt forskellige kunstneriske ambitioner. Men de trækker alle på den psykedeliske kunsts udtryk eller dens utopiske visioner om en ny og anderledes verden, og mikser dette med vores egen tids udtryk og ideer.

Christian Vind, Christian Finne og Jens Robert Jørgensen skaber med udgangspunkt i den psykedeliske kunsts ornamenter, billeder hvor mønstre og ornamenter slynger sig ind og ud mellem hinanden og skaber perspektiviske forskydninger, der blokerer for det rationelle syn. Joachim Koester og Julie Nord beskæftiger sig med det okkulte og uforklarlige, og stiller derved spørgsmål ved hvad der er normalt og rationelt. Ida Kvetny, Anders Brinck og Trine Boesen leger i deres værker med visuelle referencer hvor flader, billeder og betydningslag mødes og bryder med hinanden. Medens Jonas Phil og Krista Rosenkilde eksperimenterer med materialer og rum i deres værker, og skaber på hver deres måde abstrakte og betydningsforskydende rum.

Psych-out er den første af to udstillinger, produceret af Holstebro Kunstmuseum, der sætter fokus på strømninger i samtidskunsten. Udstilling nummer to Ude af fokus følger umiddelbart efter Psych-out, og også her spiller udtryksformer med tilknytning til 60’er kunsten en ikke ubetydelig rolle.

Katalog med dansk og engelsk tekst publiceres i forbindelse med udstillingen.