2. juni – 26. august 2012 Tal R, Meese og Richter

Se værker fra udstillingen her.

Holstebro Kunstmuseum har gennem årene opbygget en meget stor samling værker af den internationalt anerkendte, danske kunstner Tal R (f. 1967). I denne præsentation vises størstedelen af Tal R-samlingen, der udover malerier består af tegninger, grafik, skulptur og tekstil. Der er værker tilbage fra 1993 og op til 2010. Tal Rs grafik vises i øvrigt som salonophængning – dvs puslespilsagtig tæt fordelt på 48 m2 væg (efter et princip oprindelig fastlagt af kunstneren).

For at sætte Tal R i perspektiv har museet i de sidste år erhvervet malerier af den tyske kunstner Jonathan Meese (f. 1970).  Desuden indgår i ophængningen nogle indlånte værker af denne kunstner samt af Daniel Richter (f. 1962) – også en tysk kunstner.

Tal R, Meese og Richter er samme generation, og de har indbyrdes i forskellige sammenhænge samarbejdet om udstillinger og andre kunstprojekter. Alle tre ser maleriet som et omdrejningspunkt i deres produktion. De er desuden fælles om at male figurativt, og fortællinger spiller altid en væsentlig rolle i deres billeder.

Tal R, Meese og Richter er udtryksstærke i farver og former, og på forskellig vis trækker de på den ekspressionistiske tradition i europæisk kunst. Man er aldrig i tvivl om, at maleriet som maleri er afgørende for dem. Stoflighed er nærværende overalt i deres kompositioner: Ofte manifesteret med højst synlige penselspor, og i flere tilfælde kommer farven direkte fra tube til lærred – intuitivt men altid alligevel kontrolleret.

Udtryksformen og de i traditionel forstand komponerede billeder har rødder i kunstens lange historie. Samtidig er man ikke i tvivl om at stå over for billeder, der tilhører vor tid men som også har blivende fortællinger at byde på, og dét i et billedsprog der rækker udover tid og sted. Tilbage