Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

2012

22. september 2012 - 6. januar 2013 Mexicanske dæmoner og dansende skeletter

Dr. Lakra i dialog med Posada

Se udvalgte værker fra udstillingen her

Udstillingen ’Mexicanske dæmoner og dansende skeletter. Dr. Lakra i dialog med Posada’ viser værker af Mexicos mest folkekære kunstner José Guadalupe Posada (1853-1913) og af tatovøren og den internationalt anerkendte billedkunstner Dr. Lakra (f. 1972).
 

Det er første gang et større udvalg af Posadas bogstavelig talt sensationelle tryk, der er befolket med djævle, dæmoner og mordersker, vises i Danmark. De præsenteres i en spektakulær ophængning, hvor de indgår som en integreret del af et større værk i den særlige mexicanske tradition for murudsmykninger, som Dr. Lakra udfører direkte på væggene i museets nye Færchfløj. I iscenesættelsen indgår udover Posadas tryk også tegninger, collager og objekter af Dr. Lakra, hvoraf flere er lavet direkte til udstillingen og har referencer til Posadas motiver. Dr. Lakra har så at sige ’tatoveret’ museet fra gulv til loft.


Posada og Dr. Lakra hører til i hver sin del af Mexicos historie. Posada levede i en stormfuld periode af Mexicos historie med diktatur og revolution. Han var håndværker og lavede et væld af illustrationer til bogomslag, spillekort, reklamer, plakater og blade og – ikke mindst – til datidens populære flyveblade, der berettede om mord, misfostre og andre dramatiske begivenheder. Hans tryk var både folkelige og udtryk for et politisk engagement.  Bedst kendt en han for sine ’Calaveras’ – billeder med skeletter og grinende kranier, der er blevet synonyme med 'De dødes dag' i Mexico.


Dr. Lakra, der fik sit gennembrud på den internationale kunstscene i 2000’erne, er autodidakt. Hans vej til kunsten er gået via tatovørhåndværket, og hans kunst befinder sig som Posadas i et crossover mellem håndværk, populærkultur og kunst. Og han har – som Posada – skabt sit eget unikke billedsprog, hvor nutidige udtryk som graffiti og billeder fra underholdningsbranchen blandes med tatovørkunstens traditionelle motiver.


At Dr. Lakra tatoverer skal i flere tilfælde tages helt bogstaveligt. I nogle af de værker, han har lavet til udstillingen, har han med sin nål, tatoveret videre på illustrationer i ældre bøger. I andre har han tegnet på forsider af erotiske magasiner fra 1950’erne, så de mere eller mindre uskyldige nøgenmodeller, pludselig befinder sig i et grotesk og diabolsk univers, omgivet af – og befamlet af – skeletter, djævle og dæmoner. Livet og uskylden møder døden og det dæmoniske. Det handler om det mandlige blik og om urovækkende og universelle følelser, der ofte er blevet undertrykt af det etablerede – men som ikke desto mindre er en del af enhver kulturs nerve. 


Det Mexico, som Dr. Lakra lever i, er med sin fattigdom og den morderiske narkokrig, der føres i landet, ikke mindre dramatisk end det Mexico, Posada levede i. Så selv om der er næsten 100 år mellem de to kunstnere, viser udstillingen, at dæmonien er og altid har været en væsentlig del af den mexicanske kultur. Men den viser også, at dæmonien er arketypisk og universel, og derfor også taler ind i vores umiddelbart idylliske og udramatiske, danske virkelighed.   


De mange Posada værker har Holstebro Kunstmuseum fået mulighed for at udvælge fra en betydelig mexicansk privatsamling Collección de Mercurio López Casillas. Udover de værker, Dr. Lakra har udført specielt til udstillingen på Statens Værksteder for Kunst i København, er der en række danske privatsamlere, der har stillet værker til rådighed for udstillingen. Udstillingen er blevet til i samarbejde med kunsthistorikeren Mette Haakonsen, der har beskæftiget sig indgående med mexicansk billedkultur og særligt med repræsentationen af døden og mindet, som man finder i højtiden ’De dødes dag’.  

I forbindelse med udstillingen er der udgivet et katalog med tekst af Mette Haakon sen og forord af Folke Kjems. Kataloget er gennemillustreret og på 96 sider, og bagerst i kataloget er der et indstik med billeder fra selve udstillingen. Kataloget koster 95 kr. + forsendelse og kan købes i museets butik. 

Tilbage