2014

Jesper Christiansen: Udsigt fra Rue de la Bucherie 37 over Dalkey. 2013. Privateje Jesper Christiansen: Udsigt fra Rue de la Bucherie 37 over Dalkey. 2013. Privateje

22. februar - 18. maj 2014 Jesper Christiansen
GO BACK

Jesper Christiansen er en af Danmarks betydeligste malere. Hans stemnings- og farvemættede billedfortællinger kan opleves på Holstebro Kunstmuseum i en stort anlagt udstilling.

Se værker fra udstillingen her

Jesper Christiansen (f. 1955) har sin helt egen position i dansk samtidskunst. Han har siden begyndelsen af 1980erne udforsket maleriet og dets virkemidler. Fra at have arbejdet formelt og minimalistisk med forholdet mellem perspektiv og flade, har han løbende tilført sit maleri flere og flere fortællende elementer. I sine seneste billeder maler han således det stilfærdige liv på en dansk villavej op i den helt store, klassiske stil på farvestrålende lærreder, der tilsættes talrige referencer til kunst- og litteraturhistorie.

Jesper Christiansen startede sit kunstneriske arbejde i 1980erne, hvor ”De Unge Vilde” huserede. Men i modsætning til deres ekspressive og umiddelbart gestikulerende maleri gav Jesper Christiansen sig til at udforske maleriet som tegn- og formsprog i en seriel og emnemæssig opdelt produktion.

Et af hovedtemaerne i Jesper Christiansens malerier er rum. I sine tidlige mur- og stolemalerier arbejder han med det visuelle paradoks det er, at et maleri i princippet er fladt, men at maleren kan skabe illusionen af dybde og rum. Det samme gør sig gældende i hans ord-malerier fra begyndelsen af 1990erne. Det er store, farverige billeder, fyldt med ord, bogstaver og byplaner i vilde perspektiver, hvor flere billedlag ligger ovenpå og interfererer med hinanden.

I sine seneste billeder arbejder Jesper Christiansen stadig med rummet som et formelt, malerisk problem. Men samtidigt optræder rummet også som fortælling. Som når han maler grundplanen fra sit barndomshjem sammen med de genstande, der var i hjemmets forskellige rum. Billederne bliver dermed til en fortællende og biografisk kortlægning af hans eget liv.

Det er også den tematik, der gennemspilles i udsmykningen af foyeren til kronprinseparrets bolig i Frederik VIII’ palæ på Amalienborg fra 2010. Over en grundplan af Amalienborg og en spejling af selve rummet har Jesper Christiansen malet et verdenskort med fokus på de steder, der har tilknytning til Kronprinseparrets liv – bl.a. Danmark, Grønland og Tasmanien – sammen med genstande, der har betydning for parret f.eks. pladecovers fra Kronprinsens pladesamling. På den måde spejler kronprinseparrets dagligdag, historie og private mytologi og den store verden sig i hinanden.

Umiddelbart synes Jesper Christiansens seneste fortællende malerier at være meget anderledes end de tidlige minimalistiske billeder. Men går man tæt på, opdager man hurtigt, at Jesper Christiansen også her er optaget af det paradoksale forhold mellem rum og lag som malerisk problemstilling. Det er en fascination, der går som en rød tråd gennem hele hans værk.

Men lagene er nu ikke kun et malerisk greb. De tilsyneladende tilfældige og tilfældigt anbragte genstande i billederne bruger han, på sin helt egen underspillede, tørt humoristiske og finurlige måde, som henvisninger til de mennesker, der har levet i rummene. Lagene får dermed en ekstra fortællende og indholdsmæssig dimension. Og selvom Jesper Christiansens billeder – bortset fra enkelte af de helt tidlige – er mennesketomme, er de mennesker, der har beboet rummene, således alligevel tilstede.

Udstillingen GO BACK viser værker fra hele Jesper Christiansens produktion tilbage fra 1980ernes start og frem til i dag, dog med hovedvægt på de seneste års produktion. Udstillingen vil også vise et udvalg af papirarbejder, som Jesper Christiansen gennem årene har udført parallelt med sit maleri. En afdeling af udstillingen er helliget genstande fra Jesper Christiansens liv – genstande som man kan genfinde i malerierne.

Jesper Christiansen er født i 1955 og bor og arbejder i København. Hans malerier hænger på et stort antal museer i Skandinavien, og han har udført en række offentlige udsmykninger herhjemme, senest en udsmykning til Københavns Byret med udgangspunkt i filosoffen Søren Kierkegaards liv. Med sit originale greb om maleriet har Jesper Christiansen påvirket nye generationer af kunstnere som professor ved Det Kgl. Danske Kunstakademi fra 2003 – 2008. Desuden optræder han som populær formidler af kunst i Danmarks Radios Kunstquiz.

Udstillingen GO BACK er blevet til i samarbejde med Brandts i Odense, hvor den blev vist i perioden 10. oktober 2013 til 2. februar 2013.

I forbindelse med udstillingen udgives en rigt illustreret bog om Jesper Christiansen. Bogen har tekster af Henrik Wivel, Lisbeth Bonde og kunstneren selv. Den sælges i museumsbutikken fra sidst i november måned. Pris 225 kr.