2016

Sophie Hjerl: Uden titel. Fotografi af afrikansk maske set bagfra. 2016. Sophie Hjerl: Uden titel. Fotografi af afrikansk maske set bagfra. 2016.

24. september - 4. december 2016 VÆREN VÆRKET VERDEN Kulturby Holstebro

Billedkunstner Sophie Hjerl og historiefortæller Ingrid Hvass har skabt en udstilling, der tager fat om de grundsten, som blev lagt for kulturbyen Holstebro for 50 år siden.

Se billeder fra udstillingen her

I 50 år har Alberto Giacomettis skulptur ’Kvinde på kærre’ været en vigtig del af Holstebros identitet. Det er også i 1966, at det hidtil ukendte og eksperimenterende Odin Teatret kommer til byen og skaber stor forundring. Holstebro Kunstmuseums etablering er i fuld gang og indvies året efter, bl.a. med visningen af Poul Holm-Olsens afrikanske samling. Alt sammen begivenheder, der markerede starten på det, der siden er blevet kendt som Kulturmodel Holstebro – en kulturpolitisk og visionær satsning, der satte Holstebro på landkortet som foregangskommune inden for kunst og kultur.

Sophie Hjerl og Ingrid Hvass har igennem et flerårigt samarbejde udviklet særlige metoder til at forstå kunst og kultur som en involverende praksisform, der er forankret i et steds ånd og historie. Som optakt til udstillingen har Holstebros borgere i foråret 2016 ved Fortællecaféer på henholdsvis Holstebro Kunstmuseum, Holstebro Museum og Odin Teatret fortalt om deres kulturelle oplevelser gennem tiderne.

Med baggrund i disse fortællinger har Sophie Hjerl og Ingrid Hvass skabt en visuel og auditiv totaliscenesættelse af museets Færchfløj. Den centrale udstillingssal byder på en omfattende og sansemættet videoinstallation. Den suppleres i udstillingen med skulpturer, lydfortællinger og 2-dimensionelle værker.

Udstillingen VÆREN VÆRKET VERDEN vil ikke kun reflektere over Holstebros helt særegne historie som fremadskuende kulturby i provinsen, men også over kunst og kultur som en iboende universel kraft i alle samfund til alle tider. Udstillingen ønsker således at bidrage til en dynamisk og udvidet forståelse af kunsten i dens fortidige, nutidige og fremtidige skikkelse. Og til at åbne op for de erkendelser, som følger af: Væren med værket i verden!

I forbindelse med udstillingen er der planlagt en række arrangementer med foredrag, paneldiskussion og artist talk. Der afholdes workshops for skoler, som vil skabe fremtidsbyen ’METROBRO’ – Holstebro i år 2036 til udstillingen.

Elever fra Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi, der har base i Holstebro, vil i løbet at udstillingsperioden udvikle en ’NEAR FUTURE STORY’. Første linje skrives på væggen i udstillingen i forbindelse med ferniseringen den 24. september. Hver uge i udstillingsperioden føjes nye linjer til. Den samlede tekst læses op i forbindelse med et Fremtidspanel den 26. november.

Sophie Hjerl (f. 1971) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1993-2000 og er desuden cand.mag. i Teori og Formidling (Kunstakademiet, 2002). Hun arbejder i en lang række medier med video som hovedmedie. Sammen med Jeanette Land Schou, Musikteatret Holstebro og Holstebro Kunstmuseum arrangerede hun i 2010-2012 projektet ’Terrain Video - Video på kanten’, hvor der gennem to år blev vist dansk og international videokunst på Musikteatrets storskærm. Hun udstiller hyppigt i ind- og udland.

Ingrid Hvass (f.1955) er historiefortæller med base i Holstebro. Hun er uddannet cand.mag. i Dansk og Teatervidenskab fra Københavns Universitet og har været involveret i en lang række kulturprojekter. 1999-2002 var hun fortæller og skuespiller i Teatret Om, professionel historiefortæller fra 2003 og kunstnerisk leder af Fortællefestivalen på Nørre Vosborg fra starten i 2006 til 2012. I 2011 åbnede hun Fortælle Galleriet i Holstebro og hun er en del af Nordisk Teaterlaboratorium.

VÆREN VÆRKET VERDEN er blevet til i et samarbejde mellem Sophie Hjerl, Ingrid Hvass, Odin Teatret, Holstebro Museum, Marens Venner og Holstebro Kunstmuseum. Udstillingen har modtaget generøs støtte fra Holstebro Kommune, Grosserer L.F. Foghts Fond, Århus Filmværksted og Færch Plast.