Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

2019

 
Dea Trier Mørch: Vinterbarn. 1976 ©Dea Trier Mørch / VISDA 2020 Dea Trier Mørch: Vinterbarn. 1976 ©Dea Trier Mørch / VISDA 2020

10. august - 27. oktober 2019 Dea Trier Mørch - Ind i verden

Udstillingen retter et nyt, fokuseret blik på denne markante, engagerede og politiske kunstner, hvis enkle og nærværende skildringer prægede særligt 1970'ernes Danmark.
 
Med præsentationen af Dea Trier Mørchs grafiske værker retter Holstebro Kunstmuseum et nyt, fokuseret blik på en markant, engageret og politisk kunstner, hvis enkle og nærværende skildringer fra både intimsfæren og samfundslivet prægede særligt 1970’ernes Danmark.
 
For mange vil der være tale om et nostalgisk gensyn, mens mødet med Dea Trier Mørch (1941-2001) for andre vil være nyt og øjenåbnende. Trier Mørch begyndte som billedkunstner – som 16-årig blev hun optaget på Kunstakademiets malerskole – men fik sit folkelige gennembrud som forfatter med Vinterbørn. Desuden var hun medstifter af kunstnerkollektivet Røde Mor i 1969. De grafiske værker på udstillingen er udvalgt i kunstnerens efterladte arkiv og viser hendes engagement i både den nære og fjerne verden, tidens samfundspolitiske agenda og globale begivenheder.

BILLEDER AF LIVETS BEGYNDELSE
Med Vinterbørn (1976) og billederne af fødsler og fødende kvinder føjede Trier Mørch en helt ny dimension til en billedkultur, hvor dette almenmenneskelige vilkår har været forbløffende ufortalt. Hvor døden er et udbredt tema i billedkunsten, er livets begyndelse et motiv, som først får større kunstnerisk bevågenhed med feminismen. Dea Trier Mørchs værker er aldeles ikke berøringsangste, når det kommer til kroppen som menneskets udgangspunkt. Der er en respekt i hendes billeder fra fødegangen, hvor kvindernes perspektiv kommer i centrum for billederne. Samme værdighed rummer hendes grafiske arbejder i deres samtidsskildringer, hvor vægten ligger på det sociale og kollektive, og hvor dagliglivet bliver indgang til refleksioner over livet – fra fødsel til død.
 
BIOGRAFI — DEA TRIER MØRCH
• Født 1941 i København, død 2001
• 1958-64: uddannes fra Det Kongelige Danske Kunstakademi Billedskolerne i København.
• 1964-67: studerer på kunstakademier i Prag, Kraków, Leningrad, Beograd og Warzawa.
• 1968: vender tilbage til Danmark og debuterer med rejseskildringen Sorgmunter Socialisme med tekst og billeder fra Sovjetunionen.
• 1969-1977: medstifter af kunstnerkollektivet Røde Mor, der forener billedkunst, rockmusik og teater, og hvor Dea Trier Mørchs grafiske arbejde spiller en væsentlig rolle.
• 1976: får sit folkelige gennembrud med romanen Vinterbørn, der følger 18 kvinder på Rigshospitalets fødegang.
•1977-1979: gift med musiker Troels Trier med hvem hun havde fået tre børn. Hun udgiver i de følgende år en række romaner og bevæger sig i stigende grad væk fra billedkunsten i retning af sit forfatterskab.

ARRANGEMENTER 
I anledning af udstillingen viser Holstebro Bibliotek Astrid Henning Jensens filmatisering af Dea Trier Mørchs Vinterbørn lørdag den 28. september kl. 11 og søndag den 29. september kl. 14 i Bibliotekssalen.
Onsdag den 18. september kl. 19 fortæller forfatter og pladenørd Michael Christensen om den politiske musik, der blandt andet omfattede kunstnerkollektivet Røde Mor, og som blev en vigtig del af den danske ungdomskultur. Arrangementet foregår på Holstebro Bibliotek og koster 50 kr. incl. kaffe. Billletter bestilles via Holstebro Biblioteks Hjemmeside.

DOKUMENTAR OM KUNSTNEREN 
I udstillingen kan du se et uddrag af dokumentarfilmen Dea Trier Mørch - i arbejde og hverdag. I filmen fortæller Dea Trier Mørch om sammenhængen mellem sit politiske engagement og kunsten og om forholdet mellem hendes hverdagen med familien og arbejdet som kunstner.


Dokumentaren er fra 1980 og er produceret af JJ Film i 1980. Se den fulde film her:

 


Se også DRs program om familien Trier som del af serien 'Kulturdynastier' her.

Om udstillingen på LOUISIANA skrev pressen:
KRISTELIGT DAGBLAD ★ ★ ★ ★ ★ ★
”Linoleumssnittets mester” er nu kommet på museum på en fremragende udstilling...”
INFORMATION
”Louisiana præsenterer et udsøgt udvalg af Dea Trier Mørchs gode kunst i en udstilling,
der viser hendes eminente evne til at vise det usynliggjorte...”
POLITIKEN ♥♥♥♥♥
”Dea Trier Mørchs politiske grafik har en smuk kinddans kørende med popkunsten
på Louisiana”
 

Udstillingen er produceret af Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum. Efterfølgende vises udstillingen på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Brandts i Odense og Kunsthall Trondheim.

 
Dea Trier Mørch - Ind i Verden ledsages af et rigt illustreret katalog med en grundig introduktion af udstillingens kurator Marie Laurberg, Louisiana Museum of Modern Art.

 
I samarbejde med Louisiana og Dea Trier Mørchs familie.
Tilbage