Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Henry Heerups Skrammelskulpturer

Download Henry Heerups skrammelskulpturer som PDF her

Henry kunne godt lide at finde ting. Som barn gik han på opdagelse. Han kiggede efter ting folk havde smidt ud. Han syntes det var synd for de gamle ting. At folk ikke ville ha dem længere.
 
Hans mor tjente ikke mange penge. De måtte spare. Så de smed ikke ting ud. De blev genbrugt.
 
Det blev Heerup ved med. Da han blev voksen samlede han sten rundt omkring i byen. Dem tog han med ud på pladsen. Her blev de til skulpturer.
 
Og når han cyklede ud i haven, samlede han også de ting op, som han fandt. De blev lagt i store bunker rundt om i haven. Og her kunne han hente ting, når han skulle lave en skulptur.
 
Der var alt muligt i bunkerne. Gamle cykelhjul, kasser, barnevogne, træpinde, havelåger, køkkensager, koste og børster, gamle radioer, ølkapsler, tandhjul, dukkehoveder…… Alt muligt. Heerup synes de gamle ting er fine. Fordi de har patina. Det betyder at man kan se, at de er slidte. Det gør tingene smukke, syntes Henry.
 
Når Henry sætter tingene sammen kan man godt genkende dem. Skovlen er stadig en skovl. Men den er også noget andet. Den er også hoved på uglen.  
 
En af de allerførste ting, Henry fandt, var en død rotte. Den havde været død så længe, at den var helt tørret ind. Den lavede Henry én af sine allerførste skrammelskulpturer af. Da folk første gang så den, syntes de den var mærkelig. Den kan man se på Holstebro kunstmuseum.
 
Skrammel og skrot er ting folk ikke længere bruger. Det bliver smidt ud. I dag kommer det på genbrugspladsen. I gamle dage kom de på lossepladsen. Nogen gange blev de også bare smidt langs vejen – eller i naturen. Det var her Henry fandt tingene.
 
Henry mente, at han gav tingene nyt liv, når de blev brugt i skrammelskulpturerne. Så genopstod de. De fik et nyt liv. I dag ville man kalde det Henry gjorde for genbrug. 
 
Heerup siger, at alle kan lave skraldeskulpturer. Det er bare at gå i gang. Børn har altid lavet skrammelskulpturer siger han. De har bare ikke vidst at det var kunst. Det kræver bare, at man bruger sin fantasi. Og søm, skruer, tråd og lim.
 
De fleste skraldeskulpturer ligner noget. De skal forestille noget. En fugl eller et menneske. De har titler som Uglen, Grammofon-manden, Træmanden, strygebræts-madonna, Soldaten, Kineseren og Livsmøllen.