Åbningstider

1. oktober - 31. marts  
Tirsdag-fredag kl. 12-16
Weekend/helligdag kl. 11-17
Mandag (ikke uge 7, 42)     lukket
Jul og Nytår (+ visse dage)     lukket

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Henry Heerups malerier og motiver

Download Henry Heerups malerier og motiver som PDF her

Henry Heerup malede sit første maleri da han var 17 år. Det var et billede af et gammelt egetræ. Da han blev 20 år kom han på Kunstakademiet. Det er en skole, hvor man kan lære at male. Henry malede mange portrætter.
 
Han var meget glad for en gammel maler, der hed Rembrandt. Han var fra Nederlandene. Og levede for over 400 år siden. Henry blev hele livet ved med at synes, at Rembrandt var en af de største kunstnere i verden.
 
Henry gik også meget i Zoologisk have. Der malede han dyrene.
 
I sine første billeder malede han, så det skulle se rigtigt ud. Men da han var kommet ud af Kunstakademiet ændrede hans billeder sig. De blev mere som om de var tegnede. Han tegnede først omridset. Og så lagde han farve på. Næsten som i en farvebog.
 
Billederne var ikke som fotografier. De skulle ikke ligne verden. Men man skulle stadig kunne se hvad de lignede. De er næsten som fortællinger. Hver del af billedet kan være en lille historie i sig selv. Eller være en del af en stor fortælling.
 
Heerups malerier handler om mange ting. Men de fleste handler om livet og døden. Mange af dem handler også om kærlighed. Og om Heerups egen familie. Hans to børn Ole og Nanna er tit med på billederne. Man kan kende Ole fordi han har runde briller på. Og Nanna, fordi hun har langt lyst hår og altid smiler. Hans mor er også tit med på billederne.
 
Men de kunne også handle om skraldemanden, haven eller om krig. Eller om noget Heerup oplevede, når han rejste til udlandet.
 
Henry bruger mange symboler i sine billeder. Et symbol er et billede, der betyder noget. Hjertet forestiller et hjerte, men handler også om kærlighed. Korset handler om død og tro. Og barnet om liv. Symboler fortæller noget. Og de gør, at man lettere kan finde ud af hvad billedet fortæller.
 
Han maler også tit nøgne mennesker. De handler tit om Adam og Eva. Og om Paradiset.
 
Henry malede på alt. Han malede på lærred som malere normalt gør. Men han kunne også finde på at male på gamle gulvtæpper, tøndelåg, skabslåger eller træ, som han fandt.