Åbningstider

1. oktober - 31. marts  
Tirsdag-fredag kl. 12-16
Weekend/helligdag kl. 11-17
Mandag (ikke uge 7, 42)     lukket
Jul og Nytår (+ visse dage)     lukket

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Heerups skulpturerSkulpturer hugget i Gasbetonsten. Fra efterårsferieprojektet "Heerups Have", 2007.

Henry Heerup lavede ikke kun skrammelskulpturer. Han huggede også skulpturer i sten.
Figurerne blev hugget ud af stenen med hammer og mejsel, og Heerup havde allerede når han så på stenen en ide om hvad den kunne blive til.
 
Han huggede kun lige det vigtigste væk, så man kunne se det fabeldyr eller den figur han så i stenen, og som han ville skildre.

Én af Heerups store inspirationskilder var Vikingetidens stenarbejder som f.eks. Jellingestenene eller de romanske stenhugger arbejder i kirkerne.

Vil man arbejde med Henry Heerups skulpturer, kan man kan starte med at lade eleverne læse denne lille tekst om Henry Heerups skulpturer. Den kan findes her

Man kan også kigge i bøger eller søge på nettet efter Heerups skulpturer, og snakke om hvordan Heerup lavede sine skulpturer.

Materialer
Det er krævende, at hugge skulpturer i sten i undervisningen, men det er rimeligt let hugge skulpturer i gasbetonsten, som man kan købe i byggemarkedet. De fås i forskellige størrelser.
Det værktøj man skal bruge er hammer og mejsel. Man kan få hamre og mejsler, børn kan håndtere.
Desuden skal man bruge forklæder, og - måske - øjenbeskyttere. 
Gasbeton er lettest at arbejde med, hvis stenene er våde inden man begynder at hugge - så støver de ikke så meget. Dertil skal man bruge et par murerbaljer. Lad stenene stå i vand natten over.
Det er lettest og sviner mindst, hvis man står ude og hugger.  

Når man har hugget skulpturerne færdige, kan man - som Heerup gjorde - male på dem.

Inden man går igang med at hugge skulpturer, kan man tage en snak om de tre forskellige måder man kan lave skulptur på.

Skulpturprincipper

Der findes tre forskellige måder at lave skulptur på:
Modellering, hvor man bygger skulpturen op af f.eks. ler eller gibs. Skulpturen bygges op indefra og ud idet man hele tiden tilføjer materiale. Det er oftest denne metode, der bruges som udgangspunkt for skulpturer, der skal støbes i bronze.  
Udhugning, hvor man fjerner materiale fra en klump. Det kan være en sten, som man hugger i eller - hvis man er rigtig billedhugger - skærer i med en vinkelsliber. Eller det kan være træ, som man skærer i med knive og stemmejern. Det er det Heerup gør, når han hugger sine granitskulpturer.
Sammenføjning, hvor man sætter ting sammen. Det kan være jernstumper, der svejses sammen, eller skrald, som når Heerup laver sine skraldeskulpturer.

Prøv at gå en tur i jeres by - eller søg efter skulpturer på nettet - og diskuter efter hvilket af de tre skulpturprincipper de skulpturer, I finder er, lavet efter.

Tilbage