Åbningstider

1. oktober - 31. marts  
Tirsdag-fredag kl. 12-16
Weekend/helligdag kl. 11-17
Mandag (ikke uge 7, 42)     lukket
Jul og Nytår (+ visse dage)     lukket

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Henry Heerups skulpturer

Download Henry Heerups skulpturer som PDF her

Henry kunne godt lide sten. Og han huggede en masse skulpturer i sten. Han huggede i stenen med hammer og mejsel. Det var hårdt arbejde. Det krævede en masse kræfter.
 
Han huggede mest om vinteren når det var koldt. Så kunne han få varmen ved arbejdet med stenene.

Stenene lå rundt om i hans have. Om sommeren kunne det være svært at finde dem. Græsset voksede. Og stenene blev væk i græsset. Men om vinteren var græsset væk. Og så kunne Henry lettere finde dem. Og arbejde med dem.
 
Når Henry fik fat i en sten, kunne han straks se, hvad han skulle hugge i den. Han kunne på stenens form se, hvad han kunne lave ud af den. Så huggede han det han havde set ud af stenen. Han lod stenens form bestemme hvad den skulle blive til.
 
Han huggede hoveder ud af stenene. Men også væsener, dyr, figurer og andre ting lavede han ud af stenene.
 
Han huggede ikke så meget i stenen. Tit huggede han kun streger eller linjer. Man kan sige, at han tegnede i stenen. Stregerne viste det dyr eller væsen, der var i stenen.
 
Han gjorde ikke meget ved stenene. De blev ikke pudset eller poleret. Men nogle gange malede han på stenene. Det var for at vise det han ville fortælle mere tydeligt. Da han blev gammel kørte hans søn Ole ham rundt, så han kunne gi gamle skulpturer ny farve.
 
Henry huggede i mange forskellige sten. Gamle trappesten og vejtromler. Men helst i sten som han fandt ude i naturen. Eller i byen. De var de mest spændende. Når han fandt en sten, lagde han den op på cyklen. Det var svært at køre med sten på cyklen. Og én gang gik cyklen i stykker. Han havde lagt en alt for stor sten op på cyklen. 
 
Henrys skulpturer ligner tit skulpturer fra vikinge tiden. Eller de ting, der er hugget ind i gamle døbefonde. Eller i gamle kirkers sokler. Heerup syntes at den flotteste skulptur i Danmark var Jellinge stenen. Den er også hugget i sten. Og var i gamle dage også malet.