Contact

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

The Wing 1981

In 1976, Holstebro Municipality arranged an architectural competition for a museum complex to house Holstebro Kunstmuseum and the local museum of cultural history, Holstebro Museum. The site chosen for the museum complex was the park of the 1906-mansion, designed by the architect Andreas Clemmensen and home to Holstebro Kunstmuseum since 1967. The architect Hanne Kjærholm won the competition. On 11 May 1981, the extension to Holstebro Kunstmuseum was inaugurated. Hanne Kjærholm’s wing totals 1,600 square metres – the lower floor comprising around 350 square metres. 1991 saw the inauguration of Holstebro Museum, whose architectural design, with the exception of a few minor details, remains the same as that of the art museum part of the complex.
 
The museum complex was constructed according to two basic elements. One consists of 5x5-metre modules, and the other one of three-metre wide spaces of varying length with a through-going arch and roof lights. In mutual combination, these two basic elements provide great flexibility and facilitate the construction of several different types and sizes of rooms. Consequently, you will encounter small, intimate rooms as well as large, monumental halls.

Hanne Kjærholm utilises elements from Clemmensen’s villa as inspiration for her building project. The proportions of the module emulate those of the villa, and the arched construction of the roof light is inspired by the arch at the very top of the villa’s garden façade. Similarly, the load-bearing columns of the building are also visible in the villa’s garden façade.
 
The museum complex has been constructed using simple materials: the flooring consists of natural stone tiles from Öland (small island in the Baltic Sea), thinly rendered, white-washed brick walls decorated with white-glazed tiles on the lower parts, concrete columns and roof elements, and window frames made of aluminium and wood. With its light, white, and grey colours, the building forms an altogether ideal backdrop for exhibiting modern art. In addition, Hanne Kjærholm has designed the simple interior in the museum shop as well as the seating arrangement in the adjoining room.

The angle of the incoming light changes between the roof light from a northern aspect, ideal for paintings, and the side light which is ideal for sculpture. A few rooms have no natural light, at all, and are therefore ideal for exhibiting art on paper.