Tir-fre: kl. 12-16

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

Kommende

Onsdag d. 19. oktober kl. 14:00 Omvisning | Tæt på: Olivia Holm-Møller – En kunstnerkreds

En omvisning med udstillingens kurator og forsker, Teresa Østergaard Pedersen, som tager os med tæt på - og bagom - den aktuelle særudstilling Olivia Holm-Møller - en kunstnerkreds.

Særudstillingen Olivia Holm Møller – En kunstnerkreds omkring 1900-1930 giver os indblik i et udstillingsfællesskab, der ikke tidligere er blevet beskrevet i kunsthistorien. Gennem uddrag fra Holm-Møllers breve og dagspressens anmeldelser af kunstnerkredsens udstillinger, tegnes et billede af en tid præget af brydninger og ulige udstillingsvilkår.

Seks kvindelige kunstnere genforenes
For første gang i over 100 år bringes en særlig gruppe kunstnerkollegaer og -venner sammen igen på Holstebro Kunstmuseum.
Som gruppe kaldte de sig ikke noget, da de i 1911 udstillede som gruppe for første gang. De havde heller ikke et fælles ideologisk program for kunsten. Men de udstillede deres værker side om side i en alliance, der sikrede dem handlefrihed og eksponering på en kunstscene i opbrud og domineret af mænd.

Ud over Olivia Holm-Møller (1887-1974), der startede som billedhugger, er der tale om malerne Carla Colsmann (1887-1974), Sophie Pedersen (1885-1950), Bizzie Høyer (1888-1971), Marie Graae (1876-1944) og Elise Konstantin-Hansen (1858-1946). Sidstnævnte udstillede ikke med gruppen, men havde tætte bånd til Olivia Holm-Møller, og udstillingen præsenterer de to kunstneres gentagne portrætteringer af hinanden.

Kunsthistorien afslører sine blinde vinkler
De seneste år har Holstebro Kunstmuseum arbejdet med Olivia Holm-Møllers kunstnerskab gennem såvel forskning som i udstillingssammenhæng. Som en del af denne indsats indgår transskriberingen af Holm-Møllers knap 450 numre store brevarkiv. Med over 1100 værker på danske museer, heraf godt 950 i Holstebro Kunstmuseums samling, er Olivia Holm-Møller dén af kunstnerne, som er bedst repræsenteret.

For Pedersens, Høyers og Graaes vedkommende er situationen en ganske anden. Det har derfor været nødvendigt med et stort opsøgende arbejde for at tilvejebringe værker og historisk materiale om disse kunstnere – og desværre ikke altid med succes. At vores kunsthistorie på denne måde afslører sine blinde vinkler, er en del af udstillingens præmis og fortælling.

Omvisningen med udstillingens kurator tilbyder et indblik i dette omfattende researcharbejde og i en udstilling, som siden sin åbning har vist sig at kaste ny viden og mulige samarbejder for fremtiden af sig; et levende stykke kunsthistorie.

Praktisk Information
Omvisningen er gratis efter betalt entré.
Tilmelding er nødvendig - Reserver plads ved omvisningen her
Husk at Holstebro Kunstmuseum har fri entré for børn og unge under 26 år samt for Holstebro Kunstmuseums Venner.

Olivia Holm-Møller, Tre Generationer, 1908. Bemalet gipsrelief. Foto: Ole Mortensen