3. december 2003 kl. 19:30 Bronzestøbning

Onsdag den 3. december kl. 19.30 kan man på Holstebro Kunstmuseum få et indblik i bronzestøbningens mysterier, når bronzestøber Jørn Svendsen fra Fjellerup bronzestøberi på Fyn vil fortælle om sit håndværk.

De skulpturer vi møder når vi går gennem byen vil ofte være støbt i bronze. De kan også være hugget i granit, svejset i jern eller lavet i andre vejrbestandige materialer. Men mange vil være bronzeskulpturer.

Bronzestøbningen er en teknik, mennesket har behersket de sidste 3-4000 år. I begyndelsen blev den primært brugt til våben og redskaber, men i vores tid, bruges bronzen primært til støbning af skulpturer.

Normalt modellerer billedkunstneren sine skulpturer i ler, gips eller voks – materialer, der er let formbare, men som er skrøbelige, og derfor ikke egner sig til placering udendørs i regn og rusk. Der må stærkere materialer til. Og det er her bronzestøberen træder til.

Fra lerskulptur til færdig bronzeskulptur er der mange stadier. Først skal der laves en gips- eller silikoneform af lerfiguren. Så skal der laves en afstøbning i voks af formen. Denne forsynes med kanaler, der indstøbes i en form, som derefter skal udglødes ved 600 grader i en lille uge. Først efter denne lange proces kan der hældes flydende bronze med en temperatur på 1200 grader i formen.

Men det er ikke ensbetydende med, at skulpturen er færdig – kanaler og støbegrater skal fjernes, der skal ciseleres og endelig skal skulpturen patineres før den er færdig til opstilling. En lang, kompliceret proces, der kræver god erfaring og håndværksmæssig kunnen.

Det har Jørn Svendsen, der gennem de sidste 20 år har været leder af Fjellerup Bronzestøberi på Fyn, og dermed er én af landets mest erfarne bronzestøbere. Han støber for en lang række kendte, danske kunstnere. Han vil med hjælp af billeder fra hele processen fortælle om bronzestøbningens mysterier.

Foredrag afslutter efterårets foredragsrække på Holstebro Kunstmuseums, der har taget udgangspunkt i museets udstilling med billedhuggerne Sonja Ferlov Mancoba, Robert Jacobsen og Erik Thommesen. Sonja Ferlov Mancoba’s skulpturer er støbt i bronze. Og en kunstner som Astrid Noack, af hvem Holstebro Kunstmuseum har en stor samling, fik også de fleste af sine skulpturer støbt i bronze.