18. oktober 2003 kl. 13:00-17:00 Dragefestival

I skolernes efterårsferie arrangerer Holstebro Museum og Holstebro Kunstmuseum en aktiv uge for børn og voksne, der i anledning af Kulturfestival Vinden står i vindens og dragernes tegn.

Der vil være flere aktiviteter i ugens løb. Først og fremmest har museerne arrangeret et drage-værksted, hvor børn og voksne kan bygge deres egen drage. Det er en såkaldt slædedrage, der både er nem at bygge, og som flyver næsten uanset hvordan vinden er. Dragen bygges af et særligt plastforstærket papir, så børnene hjemme kan male dragerne med mønstre eller fantasifulde ansigter. Museernes medarbejdere hjælper ved bygningen af dragerne.

Drager har eksisteret siden forhistorisk tid, og findes i mange forskellige udformninger og typer. Derfor er der – i tilknytning til drageværkstedet – arrangeret en lille udstilling, der viser lidt af den mangfoldighed dragernes verden byder på. Udstillingen viser en privatsamling af drager fra Indonesien, Malaysia, Kina og Japan, hvor drager den dag i dag er en vigtig del af dagliglivet. Disse drager er bygget af bambus, silke og papir og er kunsthåndværk af høj kvalitet.

Desuden viser udstillingen eksempler på moderne vesteuropæiske drager, der er bygget af spilerdug og kulfiberstænger. Og på en video, optaget ved den store dragefestival på Fanø i 2002, kan man få en fornemmelse af den utrolige fantasi vor tids dragebyggere udviser.

Lørdag den 18. oktober mellem kl. 13 og 17 arrangerer de to museer en dragefestival på arealet ved Tvillingehøjparken i Holstebros vestlige udkant – tæt ved Idrætscenter Vest. Her er alle ef-terårsferiens dragebyggere og andre drageinteresserede velkomne til at deltage. Som en særlig attraktion er Danmarks bedste dragebygger Jørgen Møller Hansen fra Århus inviteret. Han har i de seneste 20 år deltaget i dragefestivaler over hele verden – f.eks. var han i 1994 inviteret til at deltage i den dragefestival, der markerede den Thailandske dronnings 60 års fødselsdag, hvor 20 af verdens bedste dragebyggere deltog. Jørgen Møller Hansen er kendt for sine flotte grafiske dekorationer af drager og for sine imponerende dragekæder. Desuden deltager medlemmer af Dansk Drageklub i festivalen.

Dragefestivalen er også for alle de, der i ugens løb har deltaget i drageværkstedet – og alle an-dre, der synes, det er spændende at flyve med drager. Derfor vil arrangørerne i løbet af efter-middagen præmiere den flotteste hjemmebyggede drage. Desuden byder eftermiddagen på en demonstration af, hvordan man flyver med kampdrager. Så der bliver både mulighed for at deltage aktivt og holde vinden i snor og for at se på og opleve spændende, flotte og imponerende drager i himlen over Holstebro.

Der er altså lagt op til en spændende efterårsferie for hele familien på Holstebro Kunstmuseum og Holstebro Museum. Drageværkstedet og drageudstillingen er åbent fra mandag den 13. til fredag den 17. oktober dagligt fra kl. 12-16. Der er gratis adgang til drageværkstedet, men ma-terialerne til én drage koster 30 kr.

Dragefestivalen finder sted på arealet ved Tvillingehøjparken, der ligger ved Offenbachsstien i Holstebros vestlige udkant. Der flyves fra kl. 13-17.

Begge dragearrangementer er led i Ringkøbing Amts Kulturfestival Vinden, og er støttet økonomisk af Holstebro Kommune og Ringkøbing Amt.