25. februar 2004 kl. 19:30 Glas - kunsthåndværk, design eller kunst?

Onsdag den 25. februar holder kunsthistorikeren Louise Mazanti foredrag på Holstebro Kunstmuseum med titlen ”Kunsthåndværk, design – eller måske kunst?”.

Foredraget tager udgangspunkt i Glasss-udstillingen på Holstebro Kunstmuseum og udstillingen med smykker på Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet. Louise Mazanti er meget interesseret i det krydsfelt, der i de seneste år er opstået i dansk kunsthåndværk og design, hvor tingene ikke længere kun skal være smukke og funktionelle, men hvor de også skal have et indhold og fortælle historier.

På den måde får det vi normalt opfatter som brugsgenstande nye betydninger – et glasfad er ikke længere primært en genstand til at servere mad på, men en skulptur der er til i kraft af sine materialer, forarbejdning, form og fortælling. Og smykkekunstnerens smykker skal pludselig ikke længere bæres, men udstilles som en fortælling om vores tids moral og etik.

Det kan man se på de to aktuelle udstillinger i Holstebro. Mange af de ting, der er udstillet på Glasss-udstillingen på Kunstmuseet kan man kun opfatte som brugsgenstande med meget god vilje. Der er mange ”vaser” på udstillingen, men enten kan man ikke få en blomst ned i de få og små huller, der er i vaserne, eller også kan de ikke holde vand. Så vaser er de kun som betegnelse i mangel af bedre.

Og Katrine Borups ”Vielsesring” – en gummihandske med sirligt udklippede hjerter – kan i hvert fald ikke bruges som gummihandske. Og fandt en mand på at forærede sin udkårne den som morgengave, kan man være ret sikker på, at det ægteskab ikke holder længe. Her kan man hverken tale om at ”det” er et smykke eller en funktion.

I dag bevæger både kunsthåndværk, design og billedkunst sig ind i dette krydsfelt, hvor udtrykkene låner af hinanden og bliver til hybridformer. Og her er Louise Mazanti en af de bedste kendere af disse nye tendenser. Hun har arbejdet med emnet på Trapholt i Kolding, og forsker i dag i kunsthåndværkets og designens nye udtryk på Danmarks designskole i København. Så møder man op til foredraget kan man få et kvalificeret indblik i de allernyeste tendenser i moderne, dansk kunsthåndværk og design.

Foredraget finder sted onsdag den 25. februar kl. 19.30 på Holstebro Kunstmuseum. Museet åbner allerede kl. 19.00, så man kan nå at se Glasss-udstillingen inden foredraget. Det er gratis at deltage i foredraget hvis man har årskort til Holstebro Kunstmuseum. Ellers er entréen 50 kr. I pausen er der mulighed for at købe kaffe i museets café.