9. marts 2005 kl. 19:30 Ansigtets geometri

Portrætfotografiet har sin helt egen historie og sine helt egne regler. Det vil man kunne høre nærmere om onsdag den 9. februar kl. 19.30 hvor ph.d. stipendiat Mette Mortensen holder et foredrag med over-skriften ”Ansigtets geometri”.

Med udstillingen ”Sjæle op til overfladen”, der viser et bredt udvalg af fotografen Rigmor Mydtskov’s værker, er portrætfotografiet for tiden i fokus på Holstebro Kunstmuseum. Lige fra fotografiets opfindelse i midten af 1800-tallet, har portrætfotografiet været en af de vigtigste genrer indenfor fotografiet. Med fo-tografiets fremkomst troede man, at alle kunne blive portrætteret, som man var. Det viste sig dog hurtigt ikke at holde stik – det var ikke ligegyldigt hvem man var, og hvordan man blev portrætteret. Bevidsthe-den om de skjulte signaler, der kunne indlejres i et portræt, voksede og både foran og bagved kameraet forstod man snart vigtigheden af (selv-)iscenesættelsen.

Portrætfotografiet blev også hurtigt brugt til at klassificere og identificere mennesket. Det skete – og sker stadig – når politiet f.eks. registrerede kriminelle med fotos, eller når vi i lufthavnen identificeres ved hjælp af vores pasfoto. Men også videnskaben brugte systematiske fotograferinger til at visualisere ideer om raceforskelle, om psykiske fænomener og til at klassificere hele befolkninger.

Det fotografiske portræt er slet ikke så objektivt og entydigt, som vi går og tror. Det tager farve efter sine omgivelser og kan betyde noget forskelligt, afhængig af den sammenhæng det indgår i. Og det er det, Mette Mortensen vil fortælle om ved foredraget på Holstebro Kunstmuseum.

Mette Mortensen er ph.d.stipendiat ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universi-tet, hvor hun skriver på en afhandling om portrætfotografiet mellem politik og æstetik. Hun arrangerede i 2003 udstillingen ”Ansigtets Geometri” for Det Nationale Fotomuseum på Det Kongelige Bibliotek i Kø-benhavn, der med udgangspunkt i det tidlige fotografis portrættering af samfundsborgeren, afdækkede de forskellige måder portrætfotografiet kan fremstå på.

Foredraget begynder kl. 19.30 og det koster 50 kr. at overvære det. Har man årskort til Holstebro Kunstmuseum, er det gratis at overvære foredraget.