14. marts 2005 kl. 14:00 Den halve hjerne fra Tarm og andre mækværdigheder.

Lørdag den 19. marts kl. 14.00 inviterer kunstformidler Peter Haarby børn og voksne på en spændende oplevel-sestur gennem Holstebro Kunstmuseums samlinger.

Der er mange, på hvem det løbet koldt ned af ryggen, når de ser ”Den halve hjerne fra Tarm” i John Olsens undrekammer. Det rummer udover den spritkonserverede hjerne et utal af udstoppede fugle, præparater og andre mærkværdigheder, som John Olsen har fundet i naturen, på lossepladsen eller ved besøg på loppemarkeder. John Olsen ser det smukke i de ting, vi andre normalt ville smide væk – grenknuder, fladtrykte leverpostejbakker eller gamle cykelslanger. Han stiller tingene sammen i store glasskabe, og der får vi mulighed for at opleve og se tingene på en helt anden måde og opleve den skønhed, disse ting kan rumme, hvis vi ser bort fra hvad de egent-ligt er.

”Den halve hjerne fra Tarm” er en halv menneskehjerne, opbevaret i sprit. Den har sikkert været brugt enten til forskning eller undervisning. Angiveligt skulle John Olsen ha’ købt den i Tarm, men historien melder ikke noget om, om det også er en person fra Tarm, der har leveret hjernen.

Lørdagens familieomvisning vil også gå til Afrika. Det hedder en af museets udstillingssale i daglig tale. Her vises museets store samling af afrikanske masker, ahnefigurer og feticher. Her vil Peter Haarby bl.a. fortælle om den store samling af tvillingefigurer fra Yuroba-stammen i det nuværende Nigeria og om nogle af de symboler, der optræder på museets fine samling Ashante vægtlodder.

Endelig vil omvisningen også rumme et royalt element, idet der også blive lejlighed til kigge lidt på fotografen Ri-mor Mydtskov’s billeder af Dronning Margrethe. De indgår i museets store præsentation af fotografen, som i de seneste 50 år har fotograferet alle de store danske personligheder indenfor kultur, kunst, skuespil og politik.

Omvisningen er er familieomvisning – dvs. at den primært tager udgangspunkt i de deltagende børns oplevelse af de udstillede genstande, og lægger op til, at børn og forældre kan vende tilbage til nogle af de gode historier, der rummes i museets genstande. Men alle andre er selvfølgelig også meget velkomne til at deltage i omvisningen.

Omvisningen finder sted lørdag den 19.3.2005 kl. 14.00. Det er gratis at deltage i selve omvisningen, men der be-tales normal entre til museet.