13. april 2005 kl. 19:30 Omvisning i René Schmidt-udstillingen

Lørdag den 9. april åbnede Holstebro Kunstmuseum en udstilling med den unge billedhugger René Schmidt, der er årets modtager af Astrid Noack’s legat. Og allerede onsdag den 13. april kl. 19.30 kan man få mere at vide om René Schmidts fascinerende univers, når kunstformidler Peter Haarby viser rundt i udstillingen.

René Schmidt er en ung kunstner, hvis vigtigste værktøj er computeren. Han scanner ting som vi kender fra vores hverdag, putter dem ind i computeren og ændrer dem, så de både virker fremmede og samtidigt velkendte.

Han interesserer sig specielt for det han kalder mellemsteder – det er steder, det ligger lige mellem 2 positioner. Han laver fremstiller mellemstederne ved at morfe 2 objekter sammen. Når han morfer tager han udgangspunkt i objekter med lige stor masse. Derefter definerer han en række punkter på objekterne og forbinder dem i par og lader dem bytte plads over tid. På den måde kan han lave et objekt, der er halvt kaffekande – halvt bil. Eller et menneske, der er halvt kvinde og halvt mand.

Objekterne skrives ud ved hjælp af en 3-d fræser, og bliver derpå til skulpturer, der i kraft af at de henter identitet fra 2 forskellige objekter bliver helt nye og anderledes. De kommer til at rumme potentialer eller muligheder for ny formgivning – og nyt indhold.

Andre af objekterne udskrives som flade billeder, som man så kan klippe ud og folde sammen til et 3-dimensionalt objekt. Og endeligt kan René Schmidt også vælge at vise sine muterede objekter som computeranimerede billeder på computerskærmen.

For René Schmidt er alle de objekter og varer vi omgiver os med i hverdagen udtryk for sådanne mellemsteder. Varer skal kunne sælges overalt og skal derfor både være overraskende samtidigt med at de ikke må støde nogen – de kommer til at være udtryk for et kompromis mellem mange forskellige hensyn. På den måde kan de både være udtryk for middelmådighed samtidigt med, at de bliver udtryk for de mellemløsninger vores demokratiske samfund bygger på.

Der er mange overraskelser og udfordringer i René Schmidts udstilling. Og der er mange spørgsmål at stille. På omvisningen den 13. april kan man – måske – få svar på nogle af dem. Museet åbner dørene kl. 19.00 og omvis-ningen starter kl. 19.30. Publikum bedes om at komme præcist da dørene lukkes kl. 19.30. Det er gratis at deltage i omvisningen, der forventes at vare ca. 1 time. Det er gratis at deltage i omvisningen.