26. oktober 2005 kl. 19:30 Symboler omkring os - Foredrag

Hvorfor er apotekets bomærke udformet som en slange? Hvorfor bruger advokaterne en vægt? Og hvad betyder det, når Henry Heerup bruger hjul og træer i sine billeder?

De spørgsmål kan man få svar på, når kunstformidler Peter Haarby onsdag den 26. oktober kl. 19.30 fortæller om ”Symboler omkring os” på Holstebro Kunstmuseum. Udgangspunktet for foredraget er de mange symboler, der optræder i vores dagligdag. Går man f.eks. en tur gennem Nørregade i Holstebro, kan man se utallige symboler i forretningernes logo’er og bomærker.

Symboler er noget urgammelt. Mennesket har altid og i alle kulturer brugt symboler til at udtrykke tanker, følelser og ideer. I aftenens første del vil Peter Haarby prøve at give en definition på hvad et symbol er, og fortælle om en række af vores kulturs centrale og vigtige symbolers betydning, opståen og brug i forskellige kulturer. Man vil bl.a. kunne høre om træet som symbol, om hvorfor hjertet fortæller om kærlighed og om 3-tallets magi og udbredelse.

Efter en kaffepause vil Peter Haarby fortælle om hvordan kunstnerne bruger symboler i deres billeder. Én af de kunstnere, der flittigst bruger symboler er Henry Heerup, hvis malerier nærmest kan betragtes som symbolrebusser. Foredraget vil derfor naturligt blive forlagt til museets udstilling af Heerup’s malerier. Og i museets afrikanske samling kan man finde nogle af menneskehedens ældste symboler som spiralen, solhjulet og svastikaet.

Foredraget om symboler er det første i en række på 3, hvor kunstformidler Peter Haarby fortæller om 3 temaer i Holstebro Kunstmuseums samling, og sætter disse temaer ind i en overordnet ramme. De øvrige foredrag vil handle om skrot og skrammel og masken i etnografien og kunsten.