20. september 2008 kl. 14:00 Kunsten at se - omvisning

Det handler om at se, og om at undre sig, når kunstformidler Peter Haarby lørdag den 20. september inviterer publikum på en omvisning i Holstebro Kunstmuseums udstilling ”John Olsen – kunsten at se”, der viser værker af billedkunstneren John Olsen.

Fugletegninger
John Olsen ser. Han lever og sanser verden gennem synet. Og han registrerer det, han ser på den tegneblok, han altid har med, når han går i naturen. Det viser udstillingen med en perlerække af smukke fugletegninger, som danner indledningen til udstillingen.

Tit ser John Olsen noget, vi andre ikke lægger mærke til. Det kan være undseelige detaljer, som et græsstrå, eller klipper på Island. Eller han finder skønheden i ting, som vi finder ulækre eller mærkelige. I en fåremave, en hjerne eller en indtørret kat. Det gør han, fordi han ser rent og uden fordomme. Han ser farver og strukturer først og fremmest som farver og strukturer - og ikke som en hjerne, skimmel, blod eller fedtvæv.

Naturen som medskaber
Helt magisk bliver det, når John Olsen lader naturen være medskaber af sine værker. Når han tilrettelægger en situation, som så udvikler sig uden hans indflydelse.

I ”Dræbersneglenes vandring” har han proppet dagens høst af dræbersnegle i en spand med farvepigment og har derefter ladet dem trække farvede spor hen over et stykke papir. Og i ”Hjortens Flugt” har han lagt et stort stykke papir og skindet af en hjort mellem to træplader, og derefter kørt hen over det med sin havetraktor. Aftrykket har han så brugt som afsæt for sit videre arbejde.

Det er underligt men også fyldt med en forunderlig skønhed, som John Olsen har gjort til sit helt eget udtryk og særkende. Og som adskiller ham fra alle andre danske kunstnere.

Erotisk univers
Et centralt element i John Olsens kunstneriske univers er sanseligheden – i mere end én forstand. I en afdeling af udstillingen bliver det tydeligt. Her viser John Olsen under overskriften ”Livet vil” 75 erotiske tegninger, der, som John Olsen selv siger det, er tegnet med baggrund i mange års betagelse af kvinden, hendes krop og sammenhæng med naturen.

Lørdagsomvisning
Alt dette – og meget mere – fortæller kunstformidler Peter Haarby om, når han lørdag den 20. september kl. 14.00 inviterer publikum med på en omvisning i udstillingen. Alle er velkomne til at være med den time omvisningen tager.

Tid: Lørdag den 20. september kl. 14.00
Sted: Holstebro Kunstmuseum, museumsvej 2, 7500 Holstebro