5. marts 2008 kl. 19:30 Olivia Holm-Møller. Kunstner og kvinde

Hvis man som kvinde ville ha’ en karriere som kunstner i begyndelsen af 1900-tallet, kunne man være 100% sikker på, at det ville blive et forhindringsløb. Der var dømt et hårdt liv præget af materiel nød og mangel på anerkendelse og accept.

Det mærkede Olivia Holm-Møller. Men trods det formåede hun gennem et langt liv at skabe kraftfuld og nyskabende kunst, som flere og flere er ved at få øjnene op for i dag.

Farveskriget
Onsdag den 6. marts kan man på Holstebro Kunstmuseum høre kunsthistorikeren mag. art. Charlotte Christensen fortælle om Olivia Holm-Møllers liv og kunstneriske virke. Foredraget er det sidste i museets foredragsrække med overskriften ”Kunst og køn”, der har sat fokus på kvindelige kunstneres vilkår før og nu.

Charlotte Christensen arrangerede i 2006 udstillingen ”Farveskriget” på Gl. Holtegaard, der er en af den senere tids større samlede præsentationer af Olivia Holm-Møllers værk.

Kunstner i en sen alder
Olivia Holm-Møller var født i Homå på Djursland i 1875. Efter at have gennemført en læreruddannelse kom hun i begyndelsen af 1900-tallet til København, hvor hun blev optaget på Kunstakademiet. Og i de følgende år arbejdede hun både som billedhugger og maler.

I 1915, da hun var begyndt at finde sin form som kunstner, døde hendes svigerinde i barselsseng. Olivia Holm-Møller påtog sig at opdrage hendes 2 efterladte børn. På trods af dette havde hun overskud – og vilje – til at fortsætte sin kunstneriske karriere.

En kraftfuld kunstnerisk karriere
Olivia Holm-Møller arbejdede med maleri, tegning og grafik helt op i sin høje alderdom. Hun var hele livet en éner, som så på den etablerede kunstverden med skepsis – og som også blev set på med skepsis. Hun gik med en viljestyrke, som kun har få sidestykker i dansk kunst, sine egne veje, og skabte kraftfulde malerier med stor kunstnerisk gennemslagskraft.

Kunstner – og kvinde

Det er Charlotte Christensens påstand, at ”meget, som forblev anslag i hendes kunst, kunne have blomstret og virket som katalysator i den danske kunstverden, hvis hun havde haft et større råderum og en mere forstående offentlighed at virke i”.

Så hvis hun ikke havde været kvinde, var hun sikkert ikke blevet marginaliseret i den grad, hun blev det. Heldigvis huser Jens Nielsen & Olivia Holm-Møller Museet her i Holstebro, landets største samling af denne fantastiske malers malerier og skulpturer. Og heldigvis er kunstverdenen ved at få øjnene op for, hvor god en kunstner hun er.

Tid: Onsdag den 6. marts kl. 19.30
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro