4. februar 2009 kl. 19:30 Billedhuggeren Astrid Noack

”Det tidløse og evige er hos Noack i det helt almindelige”. Det er billedhuggeren Hein Heinsens korte begrundelse for, at Astrid Noacks skulptur ”Stående kvinde” i 2005 kom med i Kulturministeriets Kulturkanon.

Onsdag den 4. februar vil man på Holstebro Kunstmuseum kunne høre Hein Heinsen uddybe denne begrundelse, når han fortæller om sin mangeårige fascination af billedhuggerkollegaen Astrid Noack, der for tiden er aktuel på museet med udstillingen ”Stærkere end livet”.

Mangeårig fascination
Hein Heinsen har altid været fascineret af Astrid Noacks værker. Hun siger med sine skulpturer af stående mennesker ifølge ham noget grundlæggende om det at være menneske, samtidigt med at hun, med sit underspillede udtryk, udgør en slags nutidig civilisationskritik.

Eller som han siger i sit Manifest, udgivet i anledning af udstillingen af samme navn på Holstebro Kunstmuseum i 2007: ”Billedhuggeren Astrid Noack er optaget af den næsten umærkelige bevægelse i det oprejste. Men vor sene kultur tror, at jo større bevægelser og jo højere hastighed, jo mere liv”.

Kulturkanonen
I april 2005 nedsatte den daværende kulturminister Brian Mikkelsen syv kanonudvalg, der indenfor hvert deres felt skulle pege på de tolv danske værker, der efter deres mening i særlig grad giver kunstneriske oplevelser i dag.

Hein Heinsen blev formand for det udvalg, der skulle pege på tolv værker inden for kategorien Billedkunst. Og ét af de tolv værker, der blev udpeget som Kanon-værk, var Astrid Noacks ”Stående Kvinde”.

Hein Heinsen fortæller
Når Hein Heinsen besøger Holstebro Kunstmuseum den 4. februar, er det ikke for at fortælle om Astrid Noacks liv eller hendes placering i dansk kunsthistorie. Hans ærinde er snarere at gøre hendes skulpturer nærværende. Han vil fortælle om, hvordan han forstår skulpturerne, og dermed gøre dem betydningsfulde for os her og nu.

Aftenen, der er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet, vil forme sig som en omvisning i udstillingen. Arrangementet starter kl. 19.30.

Tid: Onsdag den 4.2.2009 kl. 19.30
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro