1. april - 30. juni

Foredrag og filmaften på Holstebro Kunstmuseum

Holstebro den 06.03.2011

Foredrag og filmaften på Holstebro Kunstmuseum
Spændende arrangementer i forbindelse med museets store åbningsudstilling

Den 1. marts åbnede Holstebro Kunstmuseum udstillingen ”Sjælens Spejl. Naturfølelsen i dansk kunst”, der markerer åbningen af museets nye udstillingsfløj Færchfløjen. I forbindelse med udstillingen har museet arrangeret en række arrangementer. Bl.a. sættes der fokus på romantikken og dens følgevirkninger i en foredragsrække.

Onsdag den 9. marts handler det om naturvidenskaben i romantikken, når professor Helge Kragh fra Århus Universitet kommer og holder foredrag om naturromantik og videnskabssyn.

Naturvidenskaben i romantikken
Vi tidsfæster normalt romantikken til begyndelsen af 1800-tallet. Her søgte filosoffer, digtere og naturforskere at skabe rammerne for en ny form for naturvidenskab, der medtænkte den menneskelige ånd. Det var et ambitiøst forsøg på at tænke naturvidenskaben på en ny måde. I Danmark var H.C. Ørsted, der i 1820 opdagede elektromagnetismen, en af bannerførerne for denne nye naturvidenskab.

Den romantiske naturfilosofis forsøg på at overvinde splittelsen mellem ånd og natur var en blindgyde. Men selv om forsøget ikke lykkedes, resulterede det i spændende nytænkning og i flere vigtigt opdagelser.

Professor Helge Kragh er én af Danmarks førende videnskabshistorikere. Han har udgivet over 30 bøger om videnskabshistorie og optræder jævnligt som foredragsholder og som formidler af naturvidenskabens historie i bl.a. Danmarks Radio.

Filmaften
Dagen efter – torsdag den 10. marts kl. 19:30 er der filmaften på museet. Her viser museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel filmen ”Asger Jorn”, som maleren Per Kirkeby producerede i 1977.

I filmen, der varer 1 time, sammenfatter Per Kirkeby Asger Jorns liv og kunstneriske indsats. Filmen samler sig om nogle få afsnit i Jorns liv og tager udgangspunkt i de øde, forblæste landskaber i Vestjylland, hvor han blev født. Herfra bevæger den sig til fyrrerne og halvtredserne, hvor bl.a. udsmykningen til Silkeborg Bibliotek – der indgår i udstillingen ”Sjælens Spejl” – skildres.

Omvisning
Søndag den 13. marts kl. 14:00 kan man komme med kunstformidler Peter Haarby på omvisning i udstillingen. Her vil han fortælle om udstillingen og om, hvordan malerierne af landskaber og vejrlig bliver til skildringer af deres eget indre landskab.

Fakta:
Hvad ”Naturromantik og videnskabssyn” – foredrag med professor, cand. scient Helge Kragh, Århus Universitet.
Tid Onsdag den 9. marts 2011 kl. 19:30
I samarbejde med Folkeuniversitetet
Entre 50 kr.

Hvad Filmaften. Museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel præsenterer Per Kirkebys film ”Asger Jorn”. (1977).
Tid Torsdag den 10. marts 2011 kl. 19:30

Hvad Omvisning i ”Sjælens Spejl” ved kunstformidler Peter Haarby.
Tid Søndag den 13. marts 2011 kl. 14:00

Sted Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Kontakt Kunstformidler Peter Haarby – tlf. 9742 4518; e-mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk