1. april - 30. juni
Mandag (ikke helligdage)     lukket

Pressemeddelelser 2012

Kirsten Klein: Kæruld i St. Vildmose. Kirsten Klein: Kæruld i St. Vildmose.

Limfjordsbilleder på Holstebro Kunstmuseum

Download pressebilleder i høj opløsning her

Lørdag den 2. juni åbner Holstebro Kunstmuseum udstillingen ”KIRSTEN KLEIN – Limfjorden”, der viser fotografier af Kirsten Klein. Billederne på udstillingen indgår alle i bogværket Limfjorden – stemmer og steder som Kirsten Klein og forfatteren Hans Edvard Nørregård-Nielsen udgav i 2011.

Mange af billederne i bogen og på udstillingen er blevet til på de sommertogter, som Kirsten og Hans Edvard Nørregård-Nielsen gennem mange år sammen tog på gennem Limfjorden med skonnerten Mira. Her sejlede de fra Thyborøn i vest til Hals i øst og samlede historier, fortællinger og billeder til bogen.

Limfjorden har altid været en vigtig del af Kirsten Kleins liv. Hun voksede op lige ud til fjorden i Hejlskov ved Ørslev Kloster. Og efter endt læretid i København flyttede hun i 1976 tilbage til den nordlige del af Mors igen med Limfjorden som nærmeste nabo. Siden har egnen, og det helt særlige samspil mellem landskabet og vandet som kendetegner Limfjorden, været et af Kirsten Kleins vigtigste motiver.

I sine fotografier skildrer Kirsten Klein landskabet. Ikke landskabets forside. I stedet bevæger hun sig væk fra vejene og ud langs hegn, tværs over markerne, på klintens kant eller i vandkanten, når hun søger sine motiver. Det er tilsyneladende et almindeligt landskab, hun fotograferer. Men når hun indfanger det med sin kameralinse, bliver det stort og monumentalt. Hun kan som få andre skildre overgangen mellem nært og fjernt, så forgrunden kommer helt tæt på og bliver nærværende, mens baggrunden bliver uendelig og fjern.

Hun formår også at indfange naturens kræfter. Især samspillet mellem naturens elementer vand, jord og luft er vigtigt i hendes billeder. Vandet der piskes til skum i en frisk kuling, morgentågen der indhyller landskabet i en tung dyne og gør det mystisk eller de store dramatiske kumulusskyerne, der rejser sig som monumentale bjergmassiver i horisonten.

Fotografierne er både i farve og sort/hvid. I farvefotografierne fanger Kirsten Klein stemningerne i landskabets farver, mens hun i de sort/hvide fotografier er optaget af den rigdom af gråtoner, der ligger mellem den sorte skygge og det hvide lys. Hun formår at give sine fotografier en stoflighed, der er med til at understrege billedernes poetiske sanselighed, og viser at hun er en overordentlig følsom æstetiker.

Kirsten Kleins fotografier er billeder af det landskab, vi forstår og kender som et dansk landskab. Men de er mere end det. De er sindbilleder og rummer også en melankoli og følsomhed, der spejler et indre landskab. På den måde skriver Kirsten Klein sig ind i den naturromantiske strømning, der løber som et tema gennem dansk og nordeuropæisk kunst.

Ustillingen vises fem til den 9. september 2012.

Titel: KIRSTEN KLEIN – Limfjorden
Sted: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2, 7500 Holstebro
Tid: 2. juni – 9. september 2012

Fernisering
Lørdag den 2. juni kl. 15. Kirsten Klein vil være tilstede.

Arrangementer
Der er omvisning i udstillingen følgende dage: Onsdag den 11. jul; onsdag den 18. juli; onsdag den 1. august; onsdag den 8. august; søndag den 26. august og søndag den 9. september – alle dage kl. 14.

Kunstformidler Peter Haarby tlf. 9742 4518; ph@holstebrokunstmuseum.dk