Åbningstider

Tir-fre: kl. 12-16

Lør-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket

Åbent mandag i uge 42

 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2014

Jette Hye Jin Mortensen: Generation. 2014. Foto: Timme Hovind Jette Hye Jin Mortensen: Generation. 2014. Foto: Timme Hovind

GENERATION – Jette Hye Jin Mortensen


Pressebilleder i høj opløsning kan downloades her

Hvad betyder begreberne herkomst og afstamning for det moderne menneske i en tid, hvor både adoption og de nye reproduktionsteknikker udfordrer de traditionelle opfattelser af slægtskab og ophav? Det er et spørgsmål, der optager kunstneren Jette Hye Jin Mortensen.  

Og et spørgsmål, som hun konfronterer publikum med på udstillingen ’GENERATION’, der åbner den 14. juni på Holstebro Kunstmuseum. 

Hun har selv spørgsmålet helt inde på livet. Hun er født i Seoul i Syd Korea og blev som 2-årig adopteret til Danmark, hvor hun voksede op. Det har fået hende til at tænke over, hvad der har betydet mest for hendes identitet og personlighed: det miljø, hun er vokset op i her i landet eller de genetiske bånd, der knytter hende til Syd Korea. 

Det er en problematik, der er blevet ekstra kompliceret i dag, hvor lægevidenskaben har gjort det muligt at undfange børn med donorsæd og –æg. Og hvor det at bruge rugemødre ikke længere hører hjemme i Science Fiction-genren. 

Jette Hye Jin Mortensen stiller for eksempel spørgsmålet: hvad betyder det for ens identitet, når man opdager, at man deler far med 400 andre? Eller hvilke etiske og identitetsmæssige spørgsmål rejser det for de børn, der er skabt af et donoræg og -sæd, der er sat op i en rugemor og straks efter fødslen givet væk til nogle, som det skal kalde for ’far og mor’? 

Problematikken bliver yderligere forstærket af, at den nyeste forskning har vist, at det vi oplever som fostre har stor betydning både for vores fysiske og åndelige liv. Hvad er vigtigst: arv eller miljø? Darwin eller Freud?

I den yderste konsekvens stiller disse problemstillinger for Jette Hye Jin Mortensen spørgsmålstegn ved vores tro på, at vi har fuld kontrol over vores liv. Måske er hele vores liv og skæbne i langt højere grad bestemt af vores gener og ophav, end vi vil være ved eller kan li? 

Udstillingen sætter disse temaer i scene på flere planer. Et stort scenetæppe lavet af kostumer og rekvisitter danner baggrund for et fiktivt, politisk teaterstykke som – måske, måske ikke – kan fremføres engang ude i fremtiden. Skuespillerne – to døde, to nulevende og to endnu ikke fødte – er kun til stede via nedfrosne DNA-prøver og befrugtede æg. Og på en række videoskærme gennemspilles forskellige reproduktive handlinger med scenetæppets forskellige elementer som fysiske rekvisitter. Filmen v ises også i løbet af Holstebro Festuge på Musikteatrets storskærm.  
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Holstebro Kommune. 
 
FAKTA
Udstillingstitel: GENERATION – Jette Hye Jin Mortensen
Udstillingsperiode: 14. juni – 7. september 2014
Katalog: I forbindelse med udstillingen udgives en udstillingsfolder med tekster af Jette Hye Jin Mortensen, Adam Bencard adjunkt i forskningskommunikation ved Medicinsk Museion og NNF Center for Basic Metabolic Research og museumsinspektør Anders Gaardboe Jensen, Holstebro Kunstmuseum
 
Kontakt: Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til kunstformidler Peter Haarby – tlf. 9742 4518; mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk. Eller til udstillingens kurator museumsinspektør Anders Gaardboe Jensen – tlf. 97424518; mail: agj@holstebrokunstmuseum.dk  
 
 
 
Tilbage