Pressemeddelelser 2017

GRÅDIGHED – De syv Dødssynder.

Download pressebilleder i høj kvalitet her

Grådighed var en dødssynd i Middelalderen. Men hvordan ser vi på grådigheden i dag? Har vores syn på grådigheden ændret sig så den er blevet til en dyd, der holder samfundets hjul i gang? Det spørgsmål konfronterer kunstnerne Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg publikum med på Holstebro Kunstmuseums nye udstilling GRÅDIGHED – De syv Dødssynder, der åbner den 4. februar.

Grådigheden er én af De syv Dødssynder. De blev skabt af den katolske kirke i middelalderen, som et billede på hvordan mennesket vendte sig bort fra Gud. De var centrale i kirkens forkyndelse, og blev formidlet til menigheden bl.a. gennem kirkernes kalkmalerier.

Men hvordan forholder det sig i dag? Tjener dødssynderne stadig som moralske pejlemærker for det moderne menneske? Eller er de totalt outdatede? Er det ligefremt blevet positivt at være grådig? At eje ikke kun én Porsche – men 10? At ekspandere for at øge profitten? Skal vi mere se grådigheden som et grundvilkår og en drivkraft for menneskets skaben og virketrang? Måske endda som en form for generøsitet? Det er nogle af de spørgsmål de tre kunstnere tager livtag med på udstillingen.

Til udstillingen har Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg omdannet museets Færchfløj til noget, der kan minde om et kirkerum. Ikke et religiøst rum. Snarere en sekulær katedral, hvor de ved hjælp af billeder formidler deres budskab. På samme måde som kirken tidligere formidlede det kristne budskab ved hjælp af kalkmalerier og altertavler.

De tre kunstnere skaber med deres totaliscenesættelse af museet en overvældende sammensmeltning af arkitektur, kunst og politisk-religiøst budskab. Dermed sætter udstillingen ikke kun fokus på grådighed som noget negativt. Udstillingen spørger også om grådighed er et grundlæggende vilkår for kunstnerisk skaben. Om kunstnerisk skaben kan ses som en umættelig higen efter en stadig større grad af skønhed og substans? Som en praksis, der aldrig stiller sig tilfreds, men altid søger nye udfordringer?

Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg beskæftiger sig alle i deres kunst med eksistensens grundvilkår. Med magt og afmagt. De er alle tre optaget af historiske, mytologiske og oversete billedtraditioner.

Peter Linde Busk (DK, f. 1973) er uddannet fra The Slade School of Fine Art (London), Hunter College of Art (New York), Kunstakademie Düsseldorf og The Royal Academy of the Arts (London). Han bor og arbejder i Berlin.

Steinar Haga Kristensen (N, f. 1980) er uddannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, Sydney College of Art og Akademie der Bildenden Künste i Wien. Han bor og arbejder i Oslo.

Alexander Tovborg (DK, f. 1983) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og Staatliche Akademie der Bildenden Künste i Karlsruhe. Han bor og arbejder i København.

Udstillingen er del af et udstillingsprojekt om ’De syv Dødssynder’, hvor også Randers Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Horsens Kunstmuseum, Museet for Religiøs Kunst, MUSE®UM og Skovgaard Museet deltager. Hvert museum har sin egen dødssynd. Udstillingsprojektet er del af Europæisk Kulturhovedstad – Aarhus 2017, og skal samlet set gentænke værdier i det vestlige samfund i dag. Udstillingerne ledsages af en bred vifte af arrangementer.

Udstillingen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad – Aarhus 2017, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond og Folketingets Reformationspulje.

Hvad: Grådighed – De syv Dødssynder.

Udstilling med Peter Linde Busk, Steinar Haga Kristensen og Alexander Tovborg

Hvornår: 4. februar – 28. maj 2017

Hvor: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro

Fernisering: Lørdag den 4. februar 2017 kl. 15:00 – Udstillingen åbnes af museumsdirektør Folke Kjems

Katalog: Til udstillingsprojektet ’De Syv Dødssynder’ udgives på de deltagende museers vegne et fællesmagasin, hvori der formidlingsmæssigt er inviteret til flerstemmighed. Derudover udgives på sigt og på museets eget forlag et katalog med tekst og udstillingsdokumentation specifikt omhandlende Holstebro Kunstmuseums udstilling.

Kontakt: Kunstformidler Peter Haarby; tlf. 9742 4518; e-mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk
eller
udstillingens tilrettelægger museumsinspektør Anders Gaardboe Jensen; 9742 4518; agj@holstebrokunstmuseum.dk