Åbningstider


Tir-fre: kl. 12-16

Weekend og helligdage: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
Åbent mandag i uge 7 og 42  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2018

MASKEN I ETNOGRAFIEN OG I KUNSTEN

Onsdag den 14. november kl. 19:30 fortæller kunstformidler Perter Haarby om masken både som et etnografisk objekt og som motiv i den vesteuropæiske kunst i det 20. århundrede. 
 
En af de centrale søjler i Holstebro Kunstmuseums samling er billedhuggeren Poul Holm-Olsens samling af traditionel afrikansk kunst. For nylig blev et udvalg af samlingen præsenteret i en ny opstilling.  
 
Det har kunstformidler Peter Haarby taget som anledning til at fortælle om den afrikanske maske og hvordan masken har inspireret vesteuropæiske kunstnere i det 20. århundrede. Men også til at søge efter andre ’masker’ i vores kultur og billedverden. 
 
Masken haft afgørende betydning for det 20. århundredes europæiske kunst. Kunstnere som Picasso, Matisse, Nolde og Giacometti blev alle inspireret af den traditionelle kunst, der kom til Vesteuropa fra Afrika, Amerika og Oceanien. 
 
Og ét af det 20. århundredes vigtigste malerier, Picassos ”Frøknerne fra Avignon”, var samtidigt ét af de første maskebilleder i Vesteuropæisk kunst, og inspirerede mange andre af tidens kunstnere til at studere masker og skulpturer fra de oprindelige folk i bl.a. Afrika og bruge dem i deres kunst. 
 
Denne interesse nåede også til Danmark i 1930’erne, hvor bl.a. Ejler Bille og Sonja Ferlow Mancoba blev inspireret til at lave malerier og skulpturer, der tog deres udgangspunkt i masken. Og den fangede også Poul Holm-Olsen, der at samle på masker i begyndelsen af 1950’erne, hvor han opholdt sig i Paris. Han købte de første genstande på loppemarkederne, hvor unge afrikanske studerende prøvede at skaffe penge til deres studier ved at sælge genstande, som de havde medbragt fra Afrika. 
 
Kunstformidler Peter Haarby fortæller ved aftenens foredrag om den Afrikanske maske, om masken som begreb og om hvordan masken kom til at danne inspiration for en hel generation af europæiske og danske billedkunstnere. 
 
Fakta
Hvad Masken i etnografien og kunsten – foredrag ved kunstformidler Peter Haarby
Hvornår onsdag den 14. november 2018 kl. 19:30
Hvor Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
 
Kontakt Kunstformidler Peter Haarby; mail: ph@holstebrokunstmuseum.dk; tlf. 9742 4518
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tilbage