Åbningstider

Sommerens åbningstider 

(1. juli - 31. august)

Tir-søn: kl. 11-17

Mandage: lukket
 
  

Kontakt

Museumsvej 2A
DK-7500 Holstebro
+ 45 9742 4518
info@holstebrokunstmuseum.dk

 

Pressemeddelelser 2020

 

Navigeringer - på kanten af en verden i forandring

Download pressebilleder her

Rembrandt møder fire danske samtidskunstnere i en kunstnerisk samtale om at finde vej i en uoverskuelig verden i Holstebro Kunstmuseums nye store særudstilling Navigeringer - på kanten af en verden i forandring, der kan ses fra den 26. september. Udstillingen er skabt i samarbejde med Vejle Kunstmuseum, hvor den profetisk åbnede d. 7. marts lige inden en global pandemi lukkede hele verden ned. Nu åbner den igen.
 
Hvor kommer vi fra? Hvor er vi? Hvor skal vi hen? Det er spørgsmål, vi er vant til at stille os selv, når vi skal finde vej i verden - konkret og eksistentielt. Og det er kernen i den store særudstilling Navigeringer – på kanten af en verden i forandring, der åbner på Holstebro Kunstmuseum d. 26. september.
 
Navigeringer er en udstilling der undersøger, hvordan dén verden vi kender, er under voldsomt pres. Mennesket er ikke længere centrum for kortlægningen af vores planet. Dette opleves særligt tydeligt i makroskala med globale klimaforandringer og masseuddøen af dyrearter, men også i mikroskala i udviklingen af kunstig intelligens og internettets parallelvirkeligheder. 
  
Kunstmuseerne i Holstebro og Vejle har på den baggrund inviteret fire billedkunstnere til at byde ind med kunstneriske vinkler på de forandringer, der præger os og verden i dag. Hver især har kunstnerne Rikke Benborg, Kristoffer Ørum, Gry Bagøien og Ferdinand Ahm Krag skabt kunstneriske miljøer, der reflekterer over, hvordan vi som mennesker navigerer i dag og i en fremtid, som stadig befinder sig i mørke.  
 
Kortlæggeren bliver den kortlagte 
Værkerne er produceret specifikt til udstillingen og bliver sat i scene gennem en præsentation af, hvordan det vestlige menneske kulturelt set har opfattet og navigeret i verden siden oplysningstiden. Fra 1600-tallet og frem har det vestlige menneske grundlæggende opfattet verden i et spænd mellem ‘verden omkring os’ og ‘verden i os’. Det første har vi opmålt og kortlagt – det andet har vi beskrevet med os selv som centrum. I udstillingen spejles derfor samtidskunsten i 1600-tallets videnskabelige og kunstneriske nyskabelser, der i sin tid banede vejen for oplysningstiden. 
  
Som bagtæppe for samtidskunstnernes værker er derfor sammensat et historisk miljø bestående af henholdsvis kartografi og billedkunst. Den hollandske kartograf Hendrick Donckers håndkolorerede søkort De Zee-Atlas ofte Water-Werelt fra 1669 er vidner om en tid, hvor teknologiske nyskabelser inden for søfart gjorde det muligt at opmåle og aftegne den ydre verden, som mennesket havde erobret. 
 
På samme tid fokuserer en af 1600-tallets største kunstnere, Rembrandt van Rijn, i sine kobbertryk på et møde mellem lys og mørke, der spejler et menneskeligt indre. Det vises på udstillingen gennem raderinger af Rembrandt fra Vejle Kunstmuseums og Statens Museum for Kunsts samlinger. Hvor søkortene oplyser den omgivende verden ved at opmåle og kortlægge den, så åbner Rembrandts kunst for et indre mørke af uopmålelige dimensioner. 
  
Stærk faglig fundering
Projektet Navigeringer. På kanten af en verden i forandring er knyttet sammen med et forskningsprojekt af kunsthistoriker og postdoc Michael Kjær fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet. I forbindelse med udstillingen er der udgivet en bog med både kunstneressays og -materiale samt fagfællebedømte artikler i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag. 
 
Samarbejdet mellem de to kunstmuseer løfter udstillingen op på et højere niveau via de kunsthistoriske og kulturhistoriske ressourcer, museerne tilsammen råder over. Samtidig giver det udstillingen et længere liv til glæde for et større publikum på tværs af Jylland – ikke mindst nu, hvor COVID-19 satte en stopper for halvdelen af åbningsperioden i Vejle. 
 
Udstillingen er blevet mulig at realisere takket være generøs støtte fra en række fonde: 
A.P. Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, 15. Juni Fonden, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Statens Kunstfond og Ny Carlsbergfondet. 

Fakta
Hvad             Særudstillingen: Navigeringer – på kanten af en verden i forandring 
Hvor             Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
Hvornår        26. september 2020 – 17. januar 2021  
Kontakt        Museumsinspektør, Teresa Østergaard Pedersen
                   Tlf.: 9742 4518
                   Mail: toep@holstebrokunstmuseum.dk
Tilbage