Tir-fre: kl. 12-16

Åbent mandag i uge 7 og 42

Kommende

17. september 2022 - marts 2023 Olivia Holm-Møller - Raderinger

Hen over årsskiftet 2022-23 sætter Holstebro Kunstmuseum fokus på Olivia Holm-Møllers (1875-1970) helt ekstraordinært fine raderinger, som udgør en ukendt skat i det 20. århundredes danske kunst. Det sker med udgivelsen af bogen Oliva Holm-Møller: Raderinger skrevet af dr.phil. i kunsthistorie, Lennart Gottlieb, samt en ledsagende udstilling, der præsenterer et bredt udvalg af museets næsten komplette samling af kunstnerens raderinger.

Holm-Møller står i dag som en stor selvstændig dansk ekspressionistisk maler, der fulgte sit eget hoved og i øvrigt historisk tidligt i dansk kunst også fandt sin egen udgave af abstrakt maleri. Hendes raderinger er til gengæld så godt som ukendte, hvilket der nu skal rådes bod på.

Med raderingerne træder man ind i et helt andet kunstnerisk register hos Holm-Møller, der føjer nye dimensioner til forståelsen af hendes kunstneriske univers: Ikke bare i formatet, men i selve tilgangen til motiverne, der synes mere entydigt positiv end de ofte mere eksistentielle maleriske kompositioner.

Olivia Holm-Møllers raderingers billedverden er enklere og renere med landskaber, badende, gående og stående mennesker samt dyr på Djursland, Sjælland eller i Afrika i simple billedfortællinger, der ofte rummer en forbløffende og sjældent set monumentalitet i det lille format – som om Holm-Møller i de knivskarpt sikre tegninger i zinkpladerne har arbejdet helt frit og uden noget forventningspres, hverken fra hende selv eller omverdenen.

Olivia Holm-Møller, Havet med badende, u.å. koldnålsradering