16. september - 29. oktober 2000 Viva Ultra.

Tal R (årgang 1967) arbejder "i frit fald uden faldskærm", når han skaber sine billeder, tegninger og installationer. Derved er han hele tiden åben over for overfloden af hverdagens billeder og situationer, og han suger til sig.

Tal Rs intuitive og direkte arbejdsmåde resulterer i ærlige billeder uden skjulte hensigter. Alting ligger åbent til beskuelse. Det er dog ikke altid lige nemt for beskueren at gå til. Tal R inddrager nemlig personlige oplevelser af enhver art som kreativt materiale. Men i Tal Rs uhøjtidelige billedunivers er en spade altid en spade. Denne bogstavelighed kan man som beskuer til enhver tid tage afsæt i, men samtidig skal man være opmærksom på, at Tal R gør alt for, at værket skal miste balancen eller ligefrem skvatte sammen for øjnene af een. Om man vil en slags "venstrehåndsæstetik", hvor kunstværkets poesi befinder sig i mellemrummet mellem spontanitet, kaotisk tilfældighed og kalkulation. Kunstværket bliver dermed en art parallel til virkeligheden. "Jeg kan ikke konkurrere med virkeligheden. Men mit arbejde kan gøre det muligt for andre at opdage virkeligheden. Folk skal ikke realisere kunst - de skal glo på kunst og realisere (opdage) virkeligheden".

I Tal Rs kunst blandes dagligdagens materialer og massekulturens udtryk med 'finkulturens' udtryk. Maleri tilhører som udtryksform en ganske bestemt tradition, som Tal R er en del af, og som han respekterer. Men samtidig forrykker han traditionen gennem den 'grimme' malemåde, valg af materialer og med de forunderligt naive, genkendelige motiver fra udkanten af, hvad man normalt forventer, at en kunstmaler beskæftiger sig med. Det at gå efter udkanten, hjørnerne, periferien af fænomener er et hovedtema i Tal Rs kunst. F.eks. har han beskæftiget sig med øjeblikket, hvor en fest går i opløsning (modsat når festen kulminerer).

På udstillingen i Holstebro Kunstmuseum vises malerier og arbejder på papir som total-installation. I forbindelse med installationen udsendes billedbogen og posteren "VIVA ULTRA" af Tal R. Bogen er på 200 sider. Posteren er trykt på begge sider og med hver sit motiv.

Tal R er elev (1994-2000) fra Det kongelige Danske Kunstakademi. Han har udstillet på gruppe- og separatudstillinger i Danmark og udlandet. Han er i øjeblikket gæsteprofessor i Finland. Tal R er repræsenteret i danske og udenlandske museer. Holstebro Kunstmuseum har erhvervet to store malerier, "Nøgen med gardin" og "Suns" - begge fra 2000.