13. september - 16. november 2008 John Olsen - Kunsten at se

John Olsen er én af dansk kunsts enspændere. Tidligt i karrieren vendte han storbyen ryggen og flyttede til Fyn – ud i naturen. Og siden har naturen, naturens gang og det skæbnefællesskab mennesket har med naturen, været kernen i hans kunst og liv.

John Olsen overskrider og udfordrer vores grænser. Vi fanges ind af hans billeders umiddelbare skønhed. Men hurtigt fornemmer vi, at der bag alt det smukke, er noget farligt på færde.

Retrospektiv udstilling
Udstillingen er retrospektiv og viser værker fra hele John Olsens karriere. De tidligste værker er tegninger og akvareller, der stammer fra hans ungdom i 1950'erne, hvor han arbejdede som overglasurmaler på Den Kongelige Porcelænsfabrik. I de værker ser man tydeligt inspirationen fra det store forbillede Johannes Larsen. Udstillingen viser også skulpturer fra John Olsens tid på Kunstakademiet i København, hvor han gik på billedhuggerskole i perioden 1960-65 og på grafisk skole fra 1965-67.

Og så viser udstillingen ellers hele John Olsens forunderlige univers. Grafik, tegninger, fotografier, skulpturer og glaseksperimenter. Et stort undrekammer fuldt af mærkværdigheder, men også af stor skønhed.

Iagttagelse
Udstillingens titel – ”Kunsten at se” – indikerer, at udstillingen først og fremmest fokuserer på John Olsen som iagttager og seer. Det sker med en perlerække af smukke tegninger, specielt fra hans unge år. Han lever og sanser verden gennem synet. Og han registrerer det, han ser på den tegneblok, han altid har med, når han går i naturen. Det kan være dådyret, der vover sig frem i lysningen, eller kragerne på marken ved Sundgården på Fyn, hvor John Olsen bor.

Tit ser John Olsen noget, vi andre ikke lægger mærke til. Det kan være undseelige detaljer, som et græsstrå, eller klipper på Island, som han går helt tæt på i sine tegninger. Så forvandles de til strukturer af en helt egen skønhed.

Naturen som råmateriale
Naturen leverer også helt konkret materiale til John Olsens værker. Han er en utrættelig samler af indtørrede bananskræller, mågeådsler, forunderlige grenknuder, dyrekranier og -knogler, udstoppede fugle og fugleæg. Også lossepladsen og loppemarkedet leverer råmateriale til John Olsens kunstneriske virksomhed.

Udstillingen viser blandt andet to kasser med mågemumier, som John Olsen udstillede på Biennalen i Venedig i 1995. Her udfordrer John Olsen vores normale opfattelse af, hvad der er kunst. Men samtidigt skabes der nye overraskende helheder og betydninger, og han gør os opmærksomme på, at skønheden også kan rummes i forfaldet.

Naturen som medskaber
John Olsen eksperimenterer og lader i flere værker naturen være medskaber. I ”Dræbersneglenes vandring” har han proppet dagens høst af dræbersnegle i en spand med farvepigment og derefter ladet dem trække farvede spor hen over et stykke papir. Og i ”Hjortens Flugt” har han lagt et stort stykke papir og skindet af en hjort mellem to træplader, og derefter kørt hen over det med sin havetraktor. Aftrykket har han så brugt som afsæt for sit videre arbejde.

Det er underligt men også magisk og værkerne er fyldt med en forunderlig skønhed, som John Olsen har gjort til sit helt eget udtryk og særkende. Og som adskiller ham fra alle andre danske kunstnere.

Erotisk univers
Et centralt element i John Olsens kunstneriske univers er sanseligheden – i mere end én forstand. I en afdeling af udstillingen bliver det tydeligt. Her viser John Olsen under overskriften ”Livet vil” 75 erotiske tegninger, der, som John Olsen selv siger det, er tegnet med baggrund i mange års betagelse af kvinden, hendes krop og sammenhæng med naturen.

Holstebro som udstillingssted
Udstillingen er tilrettelagt af Johannes Larsen Museet i Kerteminde i anledning af John Olsens 70-års dag i foråret. Her blev den vist i perioden 24. maj – 17. august. Holstebro Kunstmuseum har gennem de sidste tyve år målbevidst opbygget en omfattende John Olsen samling, der bl.a. omfatter det fantastiske ”Undrekammer” og monumentalskulpturen ”Resonans”. Det er derfor oplagt, at Holstebro Kunstmuseum viser udstillingen inden den i 2009 vises på Sophienholm i København. Tilbage